topovat ověřit
02.07.2014 / 15.08.2014

Čistenie psích uší

  • zúžený zvukovod, ušný maz, zatlačenie nečistôt, čistenie uší,
80%
Náhľad

Vyčistiť psovi uši môže niekomu pripadať ako pomerne triviálna záležitosť. Navyše, v ideálnom prípade, keď je psie ucho zdravé a nepôsobia naň žiadne rušivé vplyvy prostredia, nie je potrebné ho čistiť vôbec, lebo v zdravom psom uchu dochádza k prirodzenému samočistiacemu procesu. Aj tu teda platí staré známe pravidlo, že menej znamená viac. Ak však pes nezvyčajne trasie hlavou a snaží sa utierať si uši labkami, môže ísť o signál, že niečo nie je v poriadku. Samozrejmosťou by mala byť preventívna vizuálna ohliadka uší aspoň raz do týždňa, a to aj pri absencii varovných príznakov zo strany psa.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_300_250_TEXTNiektoré psie plemená majú totiž zúžený zvukovod a samočistiaca funkcia môže byť obmedzená. Rovnaká situácia nastáva pri nadmernom ochlpení ucha. Problém indikuje tiež prílišná produkcia ušného mazu. Vtedy je potrebné pristúpiť k čisteniu psích uší. Je nutné tiež ako prevencia či doplnok liečby už prebiehajúceho zápalu zvukovodu. V neposlednom rade by malo byť bežnou praxou, ak psovi doprajeme pohyb vo vode, ktorá narúša prirodzené prostredie v uchu psa a je častým spúšťačom ušných zápalov.

Je potrebné vopred zdôrazniť, že pri nesprávnom postupe počas čistenia môžeme svojmu psovi v konečnom dôsledku veľakrát viac uškodiť ako prospieť, a nepomôže nám ani najkvalitnejší špeciálny prípravok. Je preto vhodné dodržiavať niekoľko základných pravidiel, ktoré zaručia maximálny efekt čistenia, eliminujú nežiaduce riziká aj prípadný stres nášho psa a v neposlednom rade nás chovateľov v priebehu celej procedúry.

  1. Ak bol čistiaci prípravok dlhodobo uchovávaný v chlade, pripravíme si ho s dostatočným predstihom, aby mal v priebehu čistenia na dotyk príjemnú izbovú teplotu a jeho aplikácia tak nebola psovi zbytočne nepríjemná. Nachystáme si tiež kus gázy, papierové vreckovky či vatové tampóny na následné vytrenie psích uší. Nikdy nepoužívame vatové tyčinky, ktoré napokon neodporúčajú ani lekári ORL na patričnú hygienu ľudských uší. Ako u ľudí, tak aj u psov hrozí pri ich aplikácii nežiaduce zatlačenie nečistôt ďalej do zvukovodu.
  2. Čistenie uší nášho psa vykonávame v miestnosti s dobre umývateľným povrchom, prípadne vonku na záhrade. Pes môže sedieť na zemi alebo ho umiestnime na stabilné, nie príliš vysokú pracovnú plochu, prístupnú pohodlne zo všetkých strán. Úplne najlepšie variantom je, ak nám s čistením môže pomôcť druhá osoba, ktorá jemne a zároveň pevne pridržuje hlavu zvieraťa. Jednou rukou smeruje ňufák psa smerom dole a druhú stabilizuje zadnú stranu jeho hlavy.
  3. Najprv krátko masírujeme psovi okolie uší, čo na neho má spravidla veľmi upokojujúci efekt. Čistiaci prípravok vpravíme do ucha psa vzápätí veľmi ľahko. Zatiaľ čo jednou rukou držíme ušnicu, druhou aplikujeme prípravok, a to v takom množstve, aby z ucha takmer pretekal. Nikdy sa pritom priamo nedotýkame koncom aplikátora kože. Potom pokračujeme s masážou bezprostredného okolia uší aj samotného zvukovodu, prípravok by mal v uchu až čvachtať . Počas čistenia sa k psovi láskavo prihovárame a ak začne byť aj napriek tomu nepokojný, urobíme medzi čistením jednotlivých uší dostatočne dlhú pauzu.
  4. Po aplikácii prípravku necháme chvíľu psa, aby sa podľa ľubovôle oklepal a odstránil si týmto triviálnym spôsobom z uší nadbytočné množstvo roztoku aj vyplavené nečistoty. Môžeme psovi držať okolo hlavy opatrne uterák, aby sa roztok s nečistotami nerozprskol po celej miestnosti. Neskôr psovi opatrne vysušíme vnútro uší kúskom gázy alebo vatovým tampónom. Znečistenie gázy alebo vatového tampónu je indikátorom, ako často následne s čistením uší pokračovať. Ak je znečistenie značné, opakujeme celú čistiacu procedúru hneď nasledujúci deň. Takto pokračujeme, kým nie je znečistenie úplne minimálne. Pri nižšej miere znečistenia postačí opakovať čistenie najprv každý druhý deň a pri takmer úplnej eliminácii znečistenia spravidla raz týždenne.
  5. Po úspešnom zavŕšení čistenia uší nezabudneme psa odmeniť jeho obľúbenou maškrtou, ak sa správal disciplinovane. Okrem odmeny za doterajšiu trpezlivosť to pre neho bude pozitívna motivácia aj na budúcu čistiacu procedúru.

Hoci je na trhu dostupné veľké množstvo roztokov na čistenie psích uší, je určite dobré poradiť sa ohľadom voľby najvhodnejšieho prípravku s veterinárnym lekárom. Ten môže odporučiť čistiaci prípravok priamo na mieru nášho psa. Na veterinárnej klinike nám navyše ochotne poradia, ako presne postupovať a ako často nášmu psovi uši čistiť, ak máme aj naďalej obavy, že by sme čistenie nevykonali korektne a v správnych časových intervaloch.

prečítané: 10 727x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...