topovat ověřit
17.04.2014 / 15.08.2014

V akom veku si zaobstarať šteňa? Ako je to s prevýchovou starších jedincov?

  • Ako je to s prevýchovou starších jedincov?
80%
Náhľad

Rozhodli ste sa definitívne pre obstaranie nového člena domácnosti v podobe psieho maznáčika? Máte všetko zabezpečené, pripravené, nachystané a riešite len, v akom veku je možné odobrať šteňa od matky, alebo či má zmysel hľadať aj medzi staršími jedincami?

Na to a ďalšie otázky sa vám pokúsime odpovedať prostredníctvom tohto článku. Zameriame sa nielen na šteňatá, ktoré majú u chovateľov zvyčajne väčšiu prednosť, ale aj na dospelých psov, keďže z ich prisvojenia má veľa ľudí strach, aj keď nemusia.

Zaobstaranie mladého šteňaťa

V prvej fáze si poďme predstaviť ten najtypickejšie výber psa, ktorým je šteňa. Väčšinou si nového maznáčika odoberáte od chovateľa, či už ide o akúkoľvek rasu, k čomu sa vám hodí niekoľko praktických rád, ako vybrať vhodného jedinca.

Najprv si musíte uvedomiť, že šteňa je možné odobrať až od určitého veku, čo je nielen všeobecný fakt, ale aj definícia zákona. Ideálne časovou lehotou je ôsmy týždeň a viac, u niektorých plemien však dochádza k výnimkám a šteňatá sú odovzdávané o týždeň skôr. Predčasné odtrhnutie od suky je zakázané a v podstate aj nesprávne.

Oných osem týždňov totiž má svoje opodstatnenie. Ide o obdobie socializácie psa,v ktorom si šteňa zvyká na najrôznejšie procesy bežného života. Doslova vyžaduje prítomnosť svojej matky a prípadných súrodencov. Začleňuje sa do svorky, spoznáva ľudí a všemožné zvuky okolo seba.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

Skoré oddelenie od suky môže priniesť veľa psychických a z toho plynúcich i fyzických problémov, ktoré sa podpisujú na povahe psa v dospelosti.

Výber vhodného šteňaťa a návšteva chovateľa

V súvislosti s odoberaním šteňaťa vo vhodnom veku, je potrebné v skratke spomenúť aj niekoľko nepísaných pravidiel pri voľbe ideálneho psieho miláčika.

Ak vyrazíte na prehliadku šteniat, určite nejazdite celá rodina. Veľa hluku, rozruchu a kriku môže spôsobiť zbytočný zmätok medzi šteňatami. O kvalitách psa do určitej miery vypovedá prostredie, v ktorom žije, prístup chovateľa a zlozvyky malých šteniat.

Hoci vás psy vôbec nepoznajú, ide o malých jedincov, preto by mala byť ich povaha ústretová a priateľská, v opačnom prípade môže byť niečo zle.

Ak si zaobstarávate šľachtenú rasu, určite okrem študovania vonkajšieho zovňajšku a najrôznejšieho sfarbenia, nepodceňujte tiež rodokmeň psa, respektíve informácie o jeho rodičoch.

Obstaranie dospelého psa

Teraz prejdime k druhej časti nášho článku, ktorú predstavuje dospelý pes. V tomto ohľade možno voľbu psieho maznáčika deliť podľa veku. Ak si vyhliadnete ročného psa, ktorý už nie je šteňaťom, je to určite niečo iné, než si zaobstarať psa desaťročného.

Rok starý jedinec bude stále veľmi formovateľný a jeho výchova bude obdobne jednoduchá, ako je tomu u šteniat. Tieto psy poväčšine nemajú natoľko zakorenené návyky, ktoré by nešlo odstrániť počas veľmi krátkej doby a prostredníctvom kvalitného výcviku.

Dospelý pes - nový člen domácnosti

Zaoberať sa preto budeme staršími psami, napríklad vo veku od dvoch rokov a vyššie. Veľa z nás totiž podlieha potrebe, pomôcť starším a opusteným psom, ktorých ponúkajú ich majitelia alebo sa nachádzajú v útulkoch po celom území Českej republiky.

Na počiatku všetkého je nutné spomenúť, že s pribúdajúcim vekom psa, môže byť celá jeho prevýchova oveľa zložitejšia, ide však o individuálne prípady, pretože každý jedinec má úplne rozdielny povahový charakter a zažil si počas života niečo úplne iné.

Prevýchova dospelého psa

Ak sa už rozhodnete k tomu, zaobstarať si staršieho psa, určite si dopredu naštudujte veľa informácií o danom plemene, jeho vlastnostiach, prednostiach i neduhách. Či už je to pes od majiteľa alebo z útulku, snažte sa zistiť niečo o jeho predchádzajúcom živote, ako sa k nemu pristupovalo, aký má výcvik, čo si prežil a ako sa správa. Aj to vám do určitej miery napovie, či práca so psom bude ťažká alebo ľahká.

Musíte si uvedomiť, že pes má naučené určité zlozvyky, rozumie daným povelom a jeho návyky sa občas nemusia zhodovať s tými vašimi. K prevýchove teda musíte pristupovať naozaj pozvoľne. Učiť ho základným povelom vo vašom podaní s opatrnosťou a s menším tlakom, pretože pes môže byť v množstve ohľadov zmätený. Aj zmena prostredia a z toho čo doma môže alebo nemôže, je stresujúcim obdobím, v ktorom psí maznáčik nemusí byť šťastný.

Ostatne u mnohých jedincov všetko vyššie spomínané spoznáte práve z jeho správania a dopredu už vycítite, na čo si dávať pozor a ako k psovi pristupovať.

Obstaranie starého psa

Na záver je potrebné nezabúdať tiež na prípad, kedy si ľudia chcú vziať do rodiny starého psa, ktorého vek prekračuje hranicu desiatich rokov.

U takého psa máte takmer vo väčšine prípadov istotu, že vám nebude devastovať rodinný objekt tak, ako malé šteňa, musíte však počítať s tým, že pes má už niečo za sebou a jeho prevýchova bude pravdepodobne najťažšia z uvedených prípadov. Veľakrát až nereálna, v závislosti na jeho povahových vlastnostiach.

U starého psa sa tak musíte pripraviť na určité kompromisy medzi vami a ním samotným. Dôležitá je predovšetkým trpezlivosť, tolerancia alebo možnosť využitia profesionálnych cvičísk, kde vám môžu byť s prevýchovou psov poskytnuté veľmi hodnotné informácie.

Šteňa alebo dospelý pes?

Voľba medzi šteňaťom a dospelým psom je tak veľmi široká a rozporuplná. Je len na konkrétnom majiteľovi, čo od svojho psieho člena rodiny očakáva. Každá fáza psieho života má svoje pre a proti. Ak teda niektoré časové obdobie preskočíte, musíte naopak počítať s náročnejšou prevýchovou.

prečítané: 13 332x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...