topovat ověřit

Čo rozhodne nepatrí do psieho jedálnička

  • jedovaté potraviny, zdravotné riziko, persin, hnačka, vracanie, tráviace ťažkosti
80%
Náhľad

Niektoré pochutiny, ktoré sú príjemným spestrením ľudskej stravy, sú pre psov úplne nestráviteľné. Niektoré potraviny, ktoré si doprajeme často a s veľkým potešením, sú pre psa dokonca vysoko jedovaté. Aj v malých dávkach môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie či úmrtie zvieraťa. Vzhľadom k tomu, že väčšina psov sa vyznačuje veľmi dobrou chuťou do jedla a často tiež značnou vynaliezavosťou, ako sa v nestráženej chvíli k nejakému hltu navyše dostať, je na nás, aby sme dôsledne zamedzili ich kontaktu s nebezpečnými potravinami.

Konzumácia semien, listov či plodov niektorých druhov avokáda predstavuje pre psa zdravotné riziko. Zhodou okolností je nebezpečná aj guatemalská odroda, ktorá je najčastejšie dostupná v obchodoch. Obsahuje pre psa jedovatú látku persin, ktorá u neho spôsobuje pri ľahkej otrave  hnačku a zvracanie, v horšom prípade poškodenie srdca a úmrtie.

Hrozno a hrozienka môžu psovi z doposiaľ nezistených príčin spôsobiť vážne tráviace ťažkostizlyhanie obličiek a v jeho dôsledku až úmrtie zvieraťa. Nie všetci jedinci sú na látky v hrozne extrémne citliví, ale pre niektorých psov môže predstavovať vážne riziko už minimálne množstvo hrozna v čerstvom i sušenom stave. Nie je preto radno riskovať a psom toto ovocie zásadne nepodávame.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT

Aj niektoré druhy zeleniny sú pre psov toxické. Všetky odrody cibule a obzvlášť cesnak  spôsobujú vo väčšom množstve psovi tráviace ťažkosti. Po dlhšej dobe, spravidla v niekoľkých dňoch, sa rozvíja málokrvnosť a začína dochádzať k úbytku na váhe. Na vine sú v cibuli a cesnaku obsiahnuté zlúčeniny síry, ktoré zapríčiňujú porušenie bunkovej membrány erytrocytov. Brokolica naproti tomu obsahuje izotiokyanát, ktorý je pre psa jedovatý a môže u neho aktivovať podráždenie čriev.

Čokoláda, toľko obľúbená pochutina pre človeka, predstavuje pre psa paradoxne jedno z najväčších potravinových rizík. Okrem kofeínu obsahuje i alkaloid teobromín, ktorý je pre psa vysoko toxický. Platí, že čím tmavšia čokoláda je, tým väčšie riziko pre psa predstavuje. 140 gramov tmavej čokolády dokáže spoľahlivo zabiť stredne veľkého psa. Veterinári zaznamenávajú najviac prípadov otráv okolo vianočných či veľkonočných sviatkov. Teda v období, kedy sa čokoláda a produkty, v ktorých je obsiahnutá, v našich domácnostiach objavujú najviac, a keď naša pozornosť navyše pre zvýšené množstvo iných podnetov často poľavuje. Intoxikácia čokoládou sa u psa prejavuje rádovo niekoľko hodín po konzumácii nadmerným smädom, hyperaktivitou, vracaním, hnačkou, bolestivými kŕčmi a horúčkou. Okamžité vyhľadanie veterinárnej pomoci je hlavným predpokladom pre záchranu života psa.

Fatálne následky môže pre psa mať, ak skonzumuje surové kysnuté cesto. V žalúdku psa sa teplom aktivuje kvasenie a objem cesta tak mnohonásobne narastie. To môže spôsobiť životu nebezpečné pretočenie žalúdka, ktoré je bez okamžitého zásahu veterinára u psa smrteľné. Sekundárnym produktom kvasenia je navyše alkohol, ktorý nedokáže psí organizmus štiepiť a je pre neho vo vyšších dávkach aj smrteľný. V súvislosti s alkoholom je nutné zdôrazniť, že pre psov je toxický aj chmeľ. Otrava chmeľom sa prejavuje extrémne vysokou horúčkou, ktorá môže viesť k poškodeniu niektorých orgánov, ďalším symptómom je výrazne tmavé sfarbenie moču. Nevyhnutný je čo najrýchlejší zásah veterinárneho lekára.

Makadamové orechy sú vo svojej kategórii najviac ceneným druhom pre svoju chuť a vysoký obsah ľudskému zdraviu prospešných látok. U psa však ich konzumácia spôsobuje z neznámych dôvodov otravu, ktorá sa prejavuje nevoľnosťou, zvracaním, nízkou horúčkou, svalovým chvením a zníženou koordináciou zadných končatín. Nepríjemné príznaky sa objavujú približne po 12tich hodinách od požitia a odznievajú po rovnako dlhej až dvojnásobnej dobe. Doteraz nebol zaznamenaný smrteľný prípad otravy, napriek tomu je vhodné, vzhľadom k vyššie uvedeným komplikáciám, zamedziť psovi v ich konzumácii.

Ak pes náhodne prehltne pohodenú žuvačku, je žiaduce nechať ho obratom prehliadnuť u veterinárneho lekára. Xylitol, umelé sladidlo obsiahnuté vo väčšine žuvačiek, ale aj v niektorých cukrovinkách a cukríkoch, spôsobuje psovi nebezpečný pokles krvného cukru. Negatívny nástup účinku tejto látky je u psov veľmi rýchly, môže sa prejaviť už po polhodine po konzumácii, a to vo forme celkovej dezorientácie zvieraťa a bolestivých kŕčov. V krajnom prípade dochádza k zlyhaniu pečene.

Väčšina psov nie je schopná tráviť mliečne produkty. Ich požitie u zvieraťa, rovnako ako konzumácia korenených a veľmi tučných pokrmov, vyvoláva nepríjemné hnačky a ďalšie zažívacie ťažkosti. Do psej stravy nepatrí ani veľa soli, ktorá sa bežne v ľudskej strave vyskytuje v pre psa absolútne nevhodnom množstve. Obozretní by sme mali byť aj pri podávaní surového mäsa. Obsahuje niektoré baktérie, ktoré psí organizmus nedokáže spracovať. Prílišný podiel surového mäsa v celkovej skladbe potravy môže mať navyše za následok deficit životne dôležitých minerálnych látok a vitamínov. Rovnako tak je nežiaduce zaraďovať do psieho jedálnička veľa rybích produktov, ich nadbytočná konzumácia vedie k nedostatočnému množstvu vitamínu B1 v tele psa.

Vedľa bedlivého vyvarovania sa uvedenému zoznamu nebezpečných potravín by rovnakou samozrejmosťou mala byť tiež priebežná kontrola psieho krmiva. Vždy sa uistíme, že psovi nepredkladáme ku konzumácii nič, čo by bolo aj len minimálne zasiahnuté plesňou. Tá u neho totiž vyvoláva v menšej dávke dlhotrvajúce svalové chvenie, pri zjedení väčšieho množstva toxickej potraviny závažné kŕče až smrť. Rýchle veterinárnu pomoc najhoršie nebezpečenstvo zvyčajne zažehná, podstatná je však prevencia.

V prípade, že chceme psovi dopriať nejakú maškrtu mimo jeho bežnú dennú dávku stravy, je vždy lepšie siahnuť po špeciálnych potravinových doplnkoch a sladkostiach vyrábaných primárne pre psov, než sa uchyľovať k odmeňovaniu vo forme ľudskej stravy. Zvlášť väčším množstvom nevhodného jedla psovi väčšinou len uškodíme.

Hoci sa mnoho psov tvári, že by zjedli takmer čokoľvek,  psí metabolizmus je krehký, narušiť ho môže aj náhla zmena značky krmiva. Je preto našou úlohou byť strážcami ich zdravej životosprávy. Ak psovi napríklad meníme typ granúl, robíme to spočiatku postupne, primiešaním nového krmiva do pôvodnej zmesi. Nezabudnime na pravidelné čistenie psích misiek, nepretržitý prístup psa k čistej vode a podávanie potravy hodinu pred a po intenzívnejšej pohybovej záťaži. Dodržiavaním týchto jednoduchých pravidiel a dôrazom na správnu potravu bez nezdravých prímesí a toxínov docielime optimálnej kondície nášho psa.

 

prečítané: 12 842x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...