topovat ověřit

Zimná dovolenka so psom

  • Nebojte sa vziať svojho psíka na zimnú dovolenku
60%
Náhľad

Je bežné, že svojich štvornohých miláčikov berieme v lete k moru či na aktívnu dovolenku. Jazdíte v zime na lyže a napadlo vám, že by psík mohol vyraziť s vami, ale potom ste to zavrhli? Ak sa prispôsobíte psím potrebám, tak nie je dôvod, prečo by nemohol ísť.

Väčšina majiteľov necháva v zime svojich psov doma, pretože cez deň lyžujú, večer navštívia bazén, aby relaxovali a psík by bol celý deň sám na izbe. Ak chcete svojho chlpáča vziať so sebou, tak budete musieť trochu pozmeniť tradičný režim, ale uvidíte, že dovolenku si užijete vy aj on.

Lokalita a ubytovanie

Keď chcete vziať svojho psa na dovolenku, tak musíte vybrať také miesto, kde bude vítaný. V dnešnej dobe nie je problém nájsť penzióny a hotely na Slovensku aj v zahraničí, kde vás so psom bez problémov ubytujú. Niekde to bude za poplatok, inde zadarmo a ešte s maškrtou na privítanie. Zaujímajte sa tiež o okolie, sú tam cesty vhodné na prechádzky ideálne v zime udržiavané, aby ste sa nemuseli brodiť polmetrovým snehom?

Bernský salašnícky pes v snehu

Lyžovanie, prechádzky, bežky

 Aby váš pes nebol celý deň na izbe sám, tak mu budete musieť prispôsobiť svoj program. Môžete intenzívne lyžovať napríklad pol dňa, a potom vziať chlpáča na krásnu zimnú prechádzku. Nie je problém všetko naplánovať a skombinovať. Ideálne je, ak jazdíte na bežkách, stačí vášho psa zapriahnuť a môžete na okruh vyraziť s ním. Správajte sa však ohľaduplne a neničte bežkárske stopy.

V niektorých lyžiarskych strediskách nie je problém psa naložiť do lanovky a vyviesť sa s ním hore na kopec (a, samozrejme, potom aj zviesť dole). Lyžovanie spoločne so psom nie je dobrý nápad a rozhodne ho neodporúčame, pretože ohrozíte nielen vášho psa, ale aj seba a ostatných lyžiarov. Niektoré svahy majú rôzne cestičky, po ktorých sa môžete so svojím psom pokojne prejsť a nebudete rušiť prevádzku na zjazdovkách. Ak sa venujete skialpinizmu, tak môžete nasadiť na lyže pásy a spoločne so svojím psom si nejaký kopec vyšliapnuť.

Bobtail so saňami

Starostlivosť o psa

 Záleží na plemene, ktoré máte. Malým a krátkosrstým psíkom rozhodne pribaľte kvalitné zimné funkčné oblečky, ktoré ich ochránia pred zimou. Nezabudnite ani na obľúbenú tašku, keby váš psík pri dlhšej prechádzke pociťoval chlad na labkách. Veľké plemená, ktoré sú pred nepriaznivými vplyvmi počasia dostatočne chránené srsťou, žiadne oblečky nepotrebujú. Pozornosť by ste mali venovať starostlivosti o labky, rozhodne si so sebou pribaľte krém, ktorým budete moc vankúšiky ošetriť. Môžete uvažovať aj o obstaraní topánočiek, ktoré ochránia psie labky pred mrazom, snehom aj soľou. V prípade krátkosrstých plemien môže pri mrazoch hroziť omŕzanie špičiek uší, preto ich ošetrujte krémom rovnako ako labky, alebo psíkovi kúpte nákrčník, do ktorého sa uši pri prechádzke schová.

Yorkshirský teriér v teplej zimnej bundičke

Zabaliť by ste mali obľúbený pelech, aby sa pes cítil príjemne. Nezabudnite na základné potreby, ako sú obojok, vodidlo, postroj, košík a krmivo. Pred cestou skontrolujte platnosť očkovania. Ak idete do zahraničia, tak nezabudnite, že pes musí byť označený čipom. So sebou si, samozrejme, vezmite pet pas. Obojok psa opatrite známkou, pretože keby sa zabehol, tak je to najľahšia cesta, ako sa s vami môže nálezcu spojiť.

Maltézsky psík v zimnom oblečku

Nechať doma alebo vziať so sebou?

Keď pes pôjde s vami, tak vám odpadá zariaďovanie jeho stráženia počas dovolenky. Na druhú stranu je nutné si uvedomiť, že budete musieť svoj program upraviť podľa jeho potrieb. Ale keď sa zdržíte na svahu, tak sa nič nedeje. Pokiaľ je pes zvyknutý byť doma sám, keď ste v práci, tak na vás pokojne počká. Len čo dorazíte na izbu, tak sa dočkáte búrlivého vítania a, samozrejme, budete musieť vyraziť na prechádzku. Zimná dovolenka so psom môže byť rovnako super ako tá letná. Vyskúšajte to a uvidíte.

Border kólia v snehu

prečítané: 3 466x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

60%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...