topovat ověřit
31.03.2016 / 10.06.2019

Organizácie zaštiťujúce chov psov s preukazom pôvodu

  • FCI, ČMKU, UCI, ČKF, KOSD, AKC, ANKC, CKC, KC
100%
Náhľad

Chcete si zaobstarať psa s preukazom pôvodu, ale narazili ste na chovateľa, u ktorého si nie ste istí, či má naozaj šteňatá s pravým rodokmeňom? Uvedieme vám na pravú mieru, ako je to s organizáciami, ktoré zastrešujú chov psov.

FCI (ČMKU)

logo FCI

Medzinárodná kynologická federácia (Fédération Cynologique Internationale) je najväčšou kynologickou organizáciou na svete. Vznikla v roku 1911 a zakladajúcimi členmi sú Nemecko, Rakúsko, Belgicko, Francúzsko a Holandsko.

V súčasnej dobe (2019) uznáva okolo 374 plemien psov a má 95 členských štátov. Tieto čísla sa však neustále rozširujú, pretože o uznanie usilujú ďalšie plemená. Nad každým plemenom má patronát určitý štát, ktorý zaisťuje vypracovanie štandardu a ďalších záležitostí. Na Slovensku FCI zastupuje SKJ (Slovenská kynologická jednota).

Rozdelenie plemien podľa FCI:

  1. Salašné, pastierske a ovčiarske psy
  2. Pinče, bradáče, plemená molosoidné a švajčiarske salašné psy
  3. Teriéry
  4. Jazvečíky
  5. Špice a pôvodné plemená
  6. Duriče a farbiare
  7. Stavače
  8. Sliediči, retrievery a vodné psy
  9. Spoločenské plemená
  10. Chrty

Poslednou skupinou sú plemená neuznané FCI. Psy, ktoré sem patria, majú riadne vystavený preukaz pôvodu od ČMKU (FCI). Môžu sa tiež zúčastniť výstav organizovaných FCI, ale nemajú nárok na titul CACIB.

Pokiaľ máte chovateľskú stanicu registrovanú pod FCI, tak môžete využiť prezentáciu na našich stránkach tu.

UCI (ČKF)

logo UCI

Medzinárodná organizácia UCI (The United kennel Clubs Internationale) zastrešuje chov psov v niekoľkých štátoch. Bola založená v Nemecku v roku 1976. V Českej republike ju zastupuje ČKF (Českomoravská kynologická federácia). Počas roka sa v ČR usporadúvajú iba dve výstavy, ale výhodou je, že sa môžete za príplatok prihlásiť aj na mieste. Výstav UCI sa môžete zúčastniť, aj keď máte psa s preukazom pôvodu FCI, ale opačne to nejde. FCI neuznáva rodokmene vydané UCI.

logo Kosd KOSD

Kynologická organizácia security dogs združuje chov plemien juhoruský ovčiak, stredoázijský pastiersky pes, moskovský strážny pes a kaukazský ovčiak v Českej republike.

AKC

logo AKC Americký chovateľský klub (American Kennel Club) sa stará o chovateľské záležitosti v Spojených štátoch amerických. Počas roka organizuje veľa výstav a iných akcií. AKC bol založený v roku 1884 za účelom čistokrvného chovu psov s dôrazom na ich zdravie.

Plemená podľa AKC:

  1. Pastierske plemená
  2. Chrty a duriče
  3. Nelovecké plemená
  4. Lovecké plemená
  5. Teriéry
  6. Toy plemená
  7. Pracovné plemená

Ďalej má AKC sekciu „Foundantion Stock Service“, kde sú plemená, ktorým organizácia poskytuje chovateľský servis a niektoré majú aj povolenú účasť na výstavách, ale nie sú riadne uznané a nemôžu teda čerpať všetky výhody klubu.

Druhou zvláštnou skupinou je „Miscellaneous class“, kde sú plemená, ktoré čakajú na riadne prijatie do AKC, ale stále ešte patria aj do skupiny spomínanej vyššie.

ANKC

logo ANKC Austrálskou kynologickou organizáciou je ANKC (Australian National Kennel Council). Rada sa prvýkrát zišla v Sydney v roku 1949, sformovala sa však až v roku 1958. Pôvodne mala názov Australian Kennel Club, ale ten bol zmenený na súčasnú podobu.

Plemená podľa ANKC:

  1. Toy plemená
  2. Teriéry
  3. Lovecké plemená
  4. Chrty a duriče
  5. Pracovné psy
  6. Ostatné plemená (pomocné)
  7. Nelovecké plemená

CKC

logo CKC Kanadský chovateľský klub (Canadian Kennel Club) slúži chovateľom čistokrvných psov v Kanade. CKC uznáva v súčasnej dobe (2016) 175 plemien a triedi ich do 7 skupín.

Plemená podľa CKC:

  1. Pastierske plemená
  2. Chrty a duriče
  3. Nelovecké plemená
  4. Lovecké plemená
  5. Teriéry
  6. Toy plemená
  7. Pracovné psy

logo KC KC

Anglický chovateľský klub (The Kennel Club) bol založený v roku 1873, a preto je najstarším kynologickým klubom na svete. Každoročne organizuje svetovo preslávenú psiu akciu Crufts.

Plemená podľa KC:

  1. Lovecké plemená
  2. Chrty a duriče
  3. Pastierske plemená
  4. Teriéry
  5. Toy plemená
  6. Ostatné plemená (pomocné)
  7. Pracovné plemená

Ak si kupujete šteňa s preukazom pôvodu, tak si včas zistite, pod akou organizáciou je zaregistrovaná vami vybraná chovateľská stanica. Najrozšírenejšia je FCI, organizuje aj najviac výstav, takže máte oveľa viac možností ako pri UCI.

 

prečítané: 11 682x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...