topovat ověřit
21.03.2016 / 10.06.2019

Čipovanie a iné metódy označovania psov

  • Akými spôsobmi môžeme označiť svojho psa
100%
Náhľad

Označenie psa je veľmi dôležité najmä pre prípad jeho straty. K najrozšírenejším spôsobom patrí v dnešnej dobe čipovanie, ale môžete si vybrať aj iné metódy, ako psíka označiť.

Čipovanie

Ide o rádiofrekvenčné označenie, pri ktorom je zvieraťu do podkožia na ľavú stranu krku aplikovaný čip. Mikročip sa vyrába zo zdravotne neškodného materiálu a je v ňom uložená informácia v podobe jedinečného čísla, ktoré je možné prečítať len špeciálnym zariadením a ktoré je na to určené (čítačka čipov).

Čipovanie je spoľahlivou metódou označenia psov a slúži na jasnú identifikáciu jedinca. U chovateľov psov s preukazom pôvodu je väčšinou štandardom, že šteňatá, ktoré opúšťajú chovateľskú stanicu sú už čipovanie (alebo tetované), takže nový majiteľ sa o to nemusí starať. Psa môžete čipovať v každom veku a za tento úkon zaplatíte okolo 20 eur, záleží na meste, kde bývate a aký čip si vyberiete (drahší je mikročip s antimigračnou hlavičkou).

Registrácia čipu

čip DATAMARS Po čipovaní by ste mali psa zaregistrovať aspoň v Národnom registri majiteľov zvierat (www.narodniregistr.cz), čo je bezplatné v prípade, že máte čip DATAMARS s českým národným kódom alebo LifeChip a ak dostanete u veterinárneho lekára registračnú kartu. Importovaní jedinci a ostatné čipy sú pri registrácii spoplatnené sumou 6 eur. Profil psa je už doživotný. Niekedy registráciu vykonáva priamo veterinárny lekár, takže sa informujte vo vašej ordinácii. Ďalším portálom, kde môžete čip registrovať je Centrálna evidencia zvierat a vecí ČR (www.identifikace.cz). Za registráciu sa platí jednorazový poplatok 8 eur. K dispozícii sú aj ďalšie databázy, kde je registrácia zadarmo pre všetky čipy (napr. www.backhome.cz).

Bez mikročipu sa váš pes v podstate nezaobíde, ak chcete vyjsť za hranice Slovenskej republiky. Pri cestovaní do členských krajín Európskej únie musí byť pes riadne označený mikročipom, ktorý spĺňa ISO normy. Výnimku tvoria psi, ktoré boli tetovaní pred 3. júlom 2011, tí nemusia byť vybavení čipom, ak je tetovanie jasne čitateľné.

Tetovanie

Čipovanie na ucho Tetovanie psov sa vykonáva najmä v šteňacom veku naraz vrámci celého vrhu. Číslo sa vytetuje na ušnicu alebo do predkolennej riasy pomocou špeciálnych klieští či pera. Pri aplikácii musíte psa znehybniť a zákrok je bolestivý, ale len okamih, takže nie je nutné znecitlivenie. Tetovanie je nutné tiež zaregistrovať rovnako ako čip (pozri odsek vyššie).

Hlavným problémom tetovania je najmä po rokoch jeho čitateľnosť a teda veľmi neľahká interpretácia čísel. Navyše v dnešnej dobe vám už nestačí tetovanie ak chcete vycestovať za hranice do krajín Európskej únie (výnimkou sú psi tetovaní do 4. júla 2011).

Známky

Jazvečík so známkou Pri každoročnom očkovaní u niektorých veterinárnych lekárov dostanete známku (lyssetku), ktorá potvrdzuje vykonané očkovanie proti besnote. Farby a tvary lyssetiek sa menia v štvorročných intervaloch.

V niektorých mestách dostanete ďalšiu známku po prihlásení psa a zaplatení poplatku. Na tejto známke sa nachádza číslo, pod ktorým by mal pes byť dohľadateľný v danom meste.

Jednoduchým spôsobom označenia psov sú známky so základnými informáciami o majiteľovi psa na obojku. Najlepšie je nechať si na známku vyryť telefónne číslo. Nie je nič jednoduchšie, ako pri náleze strateného psa zavolať na číslo uvedené na známke. V dnešnej dobe existujú aj inteligentné známky, ktoré prečítate prostredníctvom QR kódu pomocou mobilného telefónu.

Na obojok môžete zaobstarať rôzne vrecúška či škatuľky. Obľúbené sú obojky s vyšitým telefónnym číslom alebo štítky, ktoré sa dajú na obojok navliecť.

Všetky tieto produkty však môže psík na svojich potulkách stratiť, preto známky používajte skôr ako doplnok pri označení mikročipom alebo tetovaním.

prečítané: 6 853x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...