topovat ověřit
29.01.2014 / 15.08.2014

Čo je to FCI?

  • Čo je to FCI? história, význam, fci v ČR
80%
Náhľad

FCI, trojpísmenová skratka francúzskeho slovného spojenia Fédération Cynologique Internationale, ktorá je medzi českými majiteľmi psov známe skôr pod označením Medzinárodná kynologická federácia. Organizácia, ktorá sa zaoberá kompletnou kynológiou nielen v Českej republike, ale aj v mnohých ďalších oblastiach sveta, či už je to Európa, Spojené štáty americké, Austrália, Ázia alebo niektoré časti Afriky. Federácia, ktorá má svoje oficiálne sídlo v belgickom meste Thuin a ktorej história je pomerne dlhoročná.

Počiatky Medzinárodnej kynologickej federácie

Vzhľadom k tomu, že na svete existuje nadmiera psích plemien, ktoré sa vyskytujú na odlišných svetadieloch a na konkrétnych miestach planéty, bolo treba nastaviť jednotné pravidlá, systémy a regule, ktoré by dané plemená zoficiálnili a začali ich evidenciu.

To bola pravdepodobne prvopočiatočná myšlienka zakladateľov, ktorí 22. 3. 1911 založili Medzinárodnú kynologickú federáciu, ktorá sa riadi mottom For Dogs Worldwide, ktoré v preklade znamená pre „psov po celom svete“.

K zakladajúcim štátom patrilo Belgicko, Holandsko, Nemecko, Rakúsko-Uhorsko a Francúzsko. Po znovuobnovení po roku 1921 sa súčasťou federácie stávali ďalšie a ďalšie štáty, ktorých je teraz okolo osemdesiat.

<p">$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_300_250_GRAFICKY

Podoba a význam FCI

Ako už bolo naznačené, Medzinárodná kynologická federácia zastrešuje opis jednotlivých psích plemien žijúcich po celom svete. Aktuálne ich je zhruba 486 a pozvoľným tempom neustále pribúdajú, pretože mnoho chovateľov sa snaží obnoviť staré plemená, takmer vyhynuté a ostatní šľachtia plemená nové. V FCI navyše nie je množstvo ďalších štátov, na ktorých území sa vyskytujú iné druhy psov, ktoré nie sú oficiálne zapísané.

Vzhľadom k tomu, že je federácia prístupná jazykovo rozdielnym štátom, sú využívané štyri jazyky, respektíve preklady, v ktorých si možno regule, stanovy a štandardy FCI prečítať. Je to angličtiny, nemčina, španielčina a francúzština.

Na základe týchto údajov sa rozdeľujú jednotlivé psie plemená, ktoré sú zverené do patričných skupín, ktorých je desať.

  • Plemená ovčiarske, pastierske

  • Pinče, bradáče a švajčiarske salašnícke psy

  • Teriéry

  • Jezvečíky

  • Špice a psy pôvodného typu

  • Duriče a farbiare

  • Stavače

  • Sliediče, retrievre a psy vodné

  • Společenské plemená

  • Chrty

FCI v Českej republike

Medzinárodná kynologická federácia funguje tak, že každý členský štát tejto organizácie má na starosti určité plemená, pre ktoré tvorí ony záväzné štandardy. Aj Česká republika je neoddeliteľnou súčasťou FCI a stará sa o tuzemskú kynológiu prostredníctvom svojej vlastnej organizácie.

Od roku 1992 existuje Českomoravská kynologická únia, ktorá je označovaná skratkou ČMKU. Organizácia sídli v Prahe a do určitej miery nadväzuje na predošlé a dnes už zaniknuté spolky zameriavajúce sa na určité plemená psov, medzi ktoré patrili hlavne tie lovecké, spoločenské a pracovné. Pod ČMK spadá aj Český kynologický zväz, ktorý je garantom športovej kynológie.

Predchodcom Českomoravskej kynologickej únie bola Československá kynologická únia označovaná ČSKU, ktorá vznikla v roku 1929 a už v roku 1934 sa zúčastnila medzinárodného zasadnutia FCI. Vznik ČMKU prebehol predovšetkým na popud rozdelení Československa.

Plemená patriace Českej republike

Medzinárodná kynologická federácia uznala Českej republike dve plemená psov, ktorými sú český teriér a český fúzač. Ako možno z oboch spomínaných správne tušiť, ide o psov, ktoré boli pôvodne šľachtené k loveckým účelom, aj keď sa ich účel mohol v dnešnej dobe trochu pozmeniť a radia sa skôr medzi plemená spoločenské. Ono lovecké zameranie českej kynológie pochádza už z čias okolo roku 1848, kedy vznikol Spolok poľovníkov, ktorý bol o niekoľko rokov potom nasledovaný Ústredným spolkom pre ochranu honby a chovu poľovných psov alebo Zemským spolkom chovateľov ušľachtilých psov. Ostatne o využívaní psov na lov svedčia aj niektoré dochované obrazy z čias Karla IV.

Prvý spomínaný, teda český teriér bol uznaný a zaradený do tretej skupiny FCI v roku 1963. Ide o psa menšieho vzrastu, ktorý dosahuje maximálnej hmotnosti 10kg a výšky v kohútiku okolo 30cm. K jeho vyšľachteniu došlo okolo roku 1948 a to spojením Škótskeho a Sealyhamského teriéra. Typickým vzhľadovým prvkom teriéra sú dlhé fúzy a obočie, ktoré sa vynímajú na ťahavejšej hlave.

Druhým uznaným plemenom bol český fúzač, ktorý bol prijatý FCI v roku 1963 a patrí do siedmej skupiny, ktorú tvoria stavače. Ide o oficiálne české národné lovecké plemeno, ktorého úplné prvopočiatky pochádzajú už z roku 1348. Možno ho v podstate označiť za najstaršie plemeno stavača na celom území Európy. Pes väčšieho vzrastu, ktorý dosahuje veľkosti v kohútiku okolo 60cm a hmotnosti až 34kg.

prečítané: 12 893x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...