topovat ověřit
18.07.2017 / 14.02.2019

Priemerný vek psov plemena Cane Corso je vo vzťahu so sfarbením srsti

  • Štúdia o priemernom veku plemena Cane Corso
80%
Náhľad

Priamym predkom plemena Cane Corso Italiano (pozri fotografiu nižšie) je Canis Pugnax, molosoidné plemeno známe zo starovekého Ríma, ktoré bolo používané na strážne a vojnové účely. Plemeno nezmizlo so zánikom Rímskej ríše, ale tieto psy boli používané na lov a stráženie majetku.

Predkovia dnešných psov Cane Corso strážili polia a usadlosti stredovekých farmárov. Po transformácii a modernizácii poľnohospodárstva sa počet psov Cane Corso stále znižoval a toto plemeno takmer vyhynulo. Len niekoľko psov prežívalo v Apúlii (provincia v južnom Taliansku). Záchrana tohto plemena začala v 70. rokoch minulého storočia. Profesor Francesco Ballotta a doktor Antonio Morsiani našli 19 psov Cane Corso, ktoré začali vzájomne krížiť. Prvý štandard plemena bol vytvorený v roku 1987, keď bolo registrovaných 100 psov Cane Corso.

Plemeno Cane Corso bolo oficiálne uznané organizáciou zastrešujúcou talianske kluby (ENCI) v roku 1994 ako talianske národné plemeno. Medzinárodná kynologická federácia (FCI), ktorá združuje takmer všetky vyspelé krajiny sveta (okrem USA a Veľkej Británie), uznala oficiálne toto plemeno až v roku 2007. Cane Corso je tak jedným z najmladších plemien. Jeho popularita však každým rokom narastá a počet chovateľov sa zvyšuje. Na medzinárodných výstavách je toto plemeno zastúpené najväčším počtom psov medzi všetkými molossoidnými plemenami a patrí medzi 10 najviac zastúpených plemien.

Priemerný vek väčšiny známych plemien bol už detailne opísaný. Priemerný vek plemena Cane Corso bol prvýkrát zistený našou výskumnou skupinou až v roku 2017 a publikovaný v medzinárodnom časopise Open Veterinary Journal (Korec, E., Chalupa, O., Hančl, M., Korcová, J., Bydžovská, M. 2017. Longevity of Cane Corso Italiano dog breed and its relationship with hair colour. Open Vet. J. 7 (2), 170 – 173).

Vďaka spolupráci s chovateľskými stanicami z 25 krajín celého sveta sme prvýkrát zistili priemerný vek psov plemena Cane Corso na štatisticky významnej vzorke 232 psov. Psy plemena Cane Corso sa priemerne dožijú 9,29 roka. Prekvapujúci výsledok bol zistený, keď bol stanovený priemerný vek psov jednotlivých farieb. Naša výskumná skupina zistila, že najdlhšie sa dožívajú čiernožíhané psy (10,30 roka), nasledujú žíhané psy (10,13 roka), sivožíhané (9,84 roka), žlté (9,01 roka), čierne (9,00 rokov ), sivé (9,00 rokov) a psy iných farieb (8,09 roka). Zhrnutie zistených výsledkov nájdete nižšie v grafe. Zistenie vzťahu medzi priemernou dĺžkou života a farbou srsti bolo vo svetovej literatúre prvýkrát publikované našou výskumnou skupinou. Toto zistenie má nielen teoretický význam pre možnú identifikáciu génov zodpovedajúcich za dlhovekosť, ale má aj zásadný význam pre chovateľov, ktorí chcú dosiahnuť dlhšieho veku svojich psov.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Majiteľ chovateľskej stanice Korec Corso
Riaditeľ ZOO Tábor
director@zootabor.eu, www.koreccorso.cz

Cane Corso

Fotografie psa plemena Cane Corso (Koleta Atison, archív Evžena Korca)

 

Graf priemerný vek Cane Corso

Priemerný vek psov plemena Cane Corso vo vzťahu so sfarbením srsti

prečítané: 7 414x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...