topovat ověřit
19.07.2017 / 08.02.2019

Hokkaido ken - pes ako národná pamiatka

  • Hokkaido ken z pohľadu chovateľa
80%
Náhľad

Fyzicky sú veľmi robustné, vytrvalé a schopné znášať extrémne zimy, majú však tiež fenomenálny úsudok a rozhodovacie schopnosti, vytrvalosť a odolnosť. V Európe ich veľmi nestretnete, v domovskom Japonsku sú viac než trištvrte storočia národnou kultúrnou pamiatkou.

Stredne veľký hokkaido inu alebo tiež hokkaido ken je často bežne označovaný ako ainu inu. O predkoch tohto plemena sa tiež hovorí, že sú to stredné psy, ktoré Ainovia, pôvodní obyvatelia japonských ostrovov, brávali so sebou, keď sa sťahovali alebo boli vytláčaní smerom na sever z regiónu Tohoku na ostrove Honšú až na ostrov Hokkaido asi pred tisíc rokmi.

Na ostrove Hokkaido, najsevernejšom z japonských ostrovov, sú letá krátke a zimy až kruto studené a snehové. Na tomto ostrove, ktorý prekypuje síce bohatou, ale neľútostnou prírodou, žili psy hokkaido spoločne s Ainu obyvateľmi. Ich životný štýl bol prakticky závislý len na love. Tieto psy sa tak využívali na lov divokých zvierat, medveďov či líšok. V roku 1937, keď boli psy vyhlásené za ohrozený druh, boli oficiálne premenované na hokkaido, podľa tradičného zvyku pomenovávať rasy podľa miesta ich pôvodu. Asi práve z toho dôvodu, že Ainu obyvatelia žili výhradne z lovu a rýb, bol hokkaido rozšírený prevažne v pobrežných oblastiach a pozdĺž väčších riek, v miestach ako planina Ishikari alebo v regióne Hidaka.

Hokkaido ken v zime

Hokkaido ken sa zimy rozhodne nebojí.

Formovaný tvrdou prírodou

Aby mohli bojovať s medveďmi, hokkaido psy potrebovali nielen nekonečnú odvahu, ale tiež silne vyvinuté zmysly a enormnú ostražitosť. Fyzicky sú veľmi robustné a vytrvalé a schopné znášať extrémne zimy, majú však tiež fenomenálny úsudok a rozhodovacie schopnosti, vytrvalosť a odolnosť. Všetky tieto kvality si postupne vybudovali práve na ostrove Hokkaido, ako priamy dôsledok extrémne náročných prírodných podmienok, v ktorých museli prežiť. Život v chladných až mrazivých teplotách vybavil tieto psy vrchným kožuchom, ktorý je v porovnaní s inými japonskými strednými plemenami veľmi hustý, a ešte hustejšou podsadou. Ich sfarbenie je veľmi pestré - od čiernej, bielej či červenej až po sezamové, s pálením či dokonca žíhané v rôznych odtieňoch. Na jazyku majú často čierno-modré znamienka, ktoré napovedajú istú príbuznosť s čínskou rasou čau-čau.

ostrov Hokkaido Japonsko

V Česku stále len asi tri desiatky

V celej Európe je len niekoľko chovateľských staníc. V poslednej dobe bolo do týchto krajín dovezených pár jedincov z krajiny pôvodu, ale vzhľadom na to, že sa sučkám rodia v priemere dve až tri šteňatá, sa však výrazne väčšie rozšírenie počtu jedincov nedá zatiaľ veľmi očakávať. Podobné je to však vlastne na celom svete s výnimkou miesta pôvodu, japonského ostrova Hokkaido. Mimo neho sa tieto psy ani v Japonsku takmer nevyskytujú (každá oblasť/ostrov má svojho pôvodného psa - akita, shiba, kishu). V roku 1937 bol hokkaido ken uznaný japonskou národnou kultúrnou pamiatkou.

Prvé psy hokkaido ken sa v Českej republike objavili v roku 1993 od Japoncov žijúcich vo Francúzsku a následne prebehol aj import priamo z Japonska. Napriek tomu je v Česku od začiatku chovu týchto psov len pár desiatok, dnes asi tridsať. V súčasnej dobe však bol do Českej republiky dovezený z Japonska chovný pár bielych jedincov z vynikajúcej línie, ktorému sa v lete tohto roku narodili šteniatka - 2 biele sučky a 2 bieli psíci.

Biele šteniatko Hokkaido ken

Toto šteňa u nás často neuvidíte.

Nenároční spoločníci, výborní strážcovia

Podľa oficiálneho delenia FCI je hokkaido ken zaradený do piatej skupiny medzi špice a pôvodné plemená. Štandard o ňom hovorí, že je to pes s pozoruhodnou vytrvalosťou, dôstojným správaním a nestrojenou povahou. Verný, učenlivý, veľmi pozorný a neohrozený. Jeho hustá, stredne dlhá srsť s podsadou je samočistiaca a potrebuje starostlivosť len v čase pĺznutia.

Tieto psy sú nenároční spoločníci, ktorí sa prispôsobia akejkoľvek situácii. Môžu s vami týždeň putovať po horách a zdolávať desiatky kilometrov, behať s vami v prírode, chodiť na prechádzky po meste alebo sa len tak povaľovať po záhrade a po byte bez toho, aby obťažovali. Dennú dávku pohybu však potrebujú. Bývanie zvládnu ako celoročne vonku, tak aj v domácnosti. Milujú svoju rodinu vrátane detí, voči svojmu majiteľovi sú nekonečne lojálne a verné, ale k cudzím ľuďom bývajú nedôverčivé. Sú to výborní strážcovia, ktorí však zbytočne neštekajú a neútočia. Radosť prejavujú zvukmi, ktoré pripomínajú vytie, húkanie alebo hádam jódlovanie.

Dobre zvládajú aj základný výcvik poslušnosti, ktorý musí byť dôsledný, ale nie tvrdý. S ohľadom na ich loveckú minulosť je potrebná včasná a dôsledná výchova na privolanie vo voľnej prírode. Rozumejú si s pokojným a tolerantným majiteľom, ktorý tak získa milého partnera s veľkou individualitou, považujúceho za dôkaz lásky polihovanie v jeho prítomnosti. Keďže ide o pôvodné prírodné plemeno, ktoré žilo v izolácii, nebolo šľachtené, ale pritom bolo viazané na človeka, tak ide v dnešnej dobe o ojedinelú rasu, ktorej jej chovatelia prepadnú a ktorá im zostane už navždy v srdci.

Goro, Yuki a ich rodina

Goro (Goro Hayakita Miura Kensho) a Yuki (Yukiko Howasou) mohli vďaka nesmiernej láskavosti chovateľov z Japonska pricestovať do Českej republiky a sú veľkou nádejou pre zachovanie tohto krásneho a nevšedného plemena u nás. V posledných troch rokoch sa v chovateľskej stanici Amico di Boemia narodilo 12 šteniatok, z toho 7 psíkov a 5 sučiek.

Národný víťaz 2017 Hokkaido ken

Goro Hayakita Miura Kensho - Národný víťaz 2017, otecko šteniatok vrhu „C“ Amico di Boemia

Plemeno z pohľadu chovateľa

Sučky tohto plemena sú vzorné, nesmierne starostlivé a starostlivé mamy. Je až dojemné, v akej čistote udržujú šteniatkam pôrodnú debnu od prvých dní. Pre mňa je najkrajšou odmenou múdry pohľad ich očí a dôverné pritúlenie ich hlavičky k mojej. Bezpečne spoznajú, keď človeka niečo trápi, presne diagnostikujú bolestivé miesto a snažia sa svojím psím spôsobom pomôcť. A musím povedať, že sa im to darí... naše sučky sú originálny liek na všetky bolesti fyzické a občas aj duševné. Vďaka dievčatá, že ste, som šťastná, že ste naše! Hokkaido ken je priateľ a spoločník do nepohody a aj napriek tomu, že pôvodom je lovec medveďov, má veľkú silu a paru ako lokomotíva, verím týmto psom natoľko, že k ich hlave kedykoľvek pritúlim tú svoju. Z môjho pohľadu je to krásne a zaujímavé plemeno, ktoré si do dnešných dní zachovalo inštinkty divokého vlka. Tie sú takmer v nepochopiteľnom protiklade s mierou empatie a lásky, ktorú je tento pes schopný svojej rodine dať. Má v sebe hrdosť a vznešenosť Ainov - pôvodných obyvateľov japonských ostrovov. Pes, ktorý sa podriadi svojmu majiteľovi len vtedy, ak usúdi, že je toho majiteľ hoden. Lásku tohto psa si majiteľ musí zaslúžiť, nemožno ju získať za misku jedla. Keď sa však hokkaido raz rozhodne, že vás miluje, tak celým svojím srdcom a navždy.

Prvý vrh bielych Hokkaido
Prvý vrh bielych hokkaido z čisto japonskej línie v Českej republike - vrh „C“ Amico di Boemia - 10. 6. 2017



Autori: Jana Janečková, chovateľská stanica Amico di Boemia www.amico-di- boemia.cz a Jan Fröhr

prečítané: 7 101x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...