topovat ověřit
13.07.2013 / 15.08.2014

Aké granule zvoliť pre svojho psa

  • Aké granule zvoliť pre svojho psa
80%
Náhľad

Psie granule sú označované ako jeden z najlepších produktov v oblasti stravy, ktoré svojim miláčikom môžeme dopriať. Mnohí chovatelia možno volia niektoré pravidelné varianty domácej výživy, netušia však, že svojmu psovi nedoprajú toľko, ako keby zvolili práve granule. Bežne dostupné konzervy patria tiež skôr medzi doplnkovú časť jedálnička všetkých domácich maznáčikov.

Aj pri jednoduchom výbere granúl, môžu urobiť rôzni chovatelia psov pomerne zásadné chyby, ktoré sa ako inak, opäť prejavia na zdraví, vitalite a vzhľadu ich štvornohých kamarátov. Predložíme Vám preto niekoľko základných pravidiel, podľa ktorých sa pri nákupe granúl riadiť.

Kde nakupovať granule

Už v samotnom úvode ihneď zmienime - vyhnite sa akýmkoľvek hypermarketovým výrobkom, ktoré Vás určite lákajú svojou nízkou obstarávacou cenou, pre psa však nemusia mať žiadnym význam, dokonca môžu byť aj určitým utrpením. Kvalita akéhokoľvek produktu na súčasnom trhu je vykúpená cenou a v prípade psích granúl tomu nie je inak. Tieto výrobky svojim zložením skrátka nezodpovedajú dennému prísunu potrebných živín, ktoré k svojmu pohybu a vôbec životu, pes vyžaduje.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

Vyraziť by ste preto mali radšej do špecializovaných obchodov, kde Vám poradia nielen skúsení odborníci, ale ich sortiment okupujú predovšetkým kvalitné a na vitamíny bohaté granule. Ak sa vyhnete supermarketovým zmesiam, objaviť môžete predovšetkým dve kategórie tejto suchej stravy.

  • Prémiové granule

  • Superprémiové granule

Obe varianty sa od seba líšia samozrejme nielen cenou, ale hlavne samotným zložením. Dôležité je však podotknúť, že zlatá stredná trieda prémiových granúl je už dostatočne kvalitnou stravou, ktorú svojmu miláčikovi môžete každý deň predkladať.

Prečo je potrebné dbať na kvalitu psej stravy?

Vzhľadom k tomu, že pes vyvíja určitú aktivitu a potrebuje svojmu telu, respektíve srsti dodávať taktiež dôležité živiny, rovnako ako si ich dopraje človek, je na voľbu granúl kladený silný dôraz. Aj cenovo bežne dostupné konzervy disponujú menším obsahom týchto látok, pretože počas ich vzniku dochádza k tepelnému spracovaniu. Toho sa však v prípade granúl obávať nemusíte.

Všímať si treba predovšetkým kvalitných a užívateľmi preverených značiek, ktoré celé zloženie prezentujú na daných obaloch. U skúsených distribútorov býva zvykom, že jednotlivé zloženie je poskladané chronologicky, od najviac zastúpených látok, až po tie minimálne. Mali by ste preto zbystriť, ak na obale nájdete väčšie množstvo mäsa alebo mäsovej múčky, bielkovín, vlákniny, ovocia, zeleniny a celej rady vitamínov, medzi ktoré patrí určite vitamín A, E, D3 alebo meď.

Zabúdať však nesmiete ani na fakt, že rovnako ako ľudia, aj psi môžu byť alergickí na niektoré predkladané suroviny. Sú to hlavne chemické prísady a látky v podobe pšenice alebo sóje. Keď v zložení zbadáte výraznú dávku neznámych, ba dokonca cudzojazyčných názvov, nejde väčšinou o nič dobré a zdraviu prínosné.

Aký druh krmiva zvoliť?

Poslednou vhodnou poznámkou bude informácia, podľa čoho a aký druh psej stravy vôbec zvoliť. Na to Vám samozrejme odpovedia práve v špecializovaných obchodoch, napriek tomu však môžete byť schopní svojmu psovi zaobstarať adekvátne granule sami. Tento sortiment je totiž rozdeľovaný hlavne na základe veku psa. V rôznych fázach života títo miláčikovia vyžadujú rozdielne zloženie svojej potravy, ktoré má efektívny vplyv na ich ďalší vývoj. V dospelosti psa je to potom váhové členenie. Granule teda vyberáte podľa veľkosti a hmotnosti psa, prípadne podľa zdravotných ťažkostí alebo špeciálnej diéty. Sami si doprajete tiež dobré a výživovo hodnotné pokrmy, neokrádajte o túto možnosť svojich psíkov, ktorí si o lepší pokrm povedať skrátka nevedia.

prečítané: 7 449x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...