topovat ověřit
30.03.2010 / 22.09.2014

OTÁZKY A ODPOVEDE čiže POSTREHY

  • Zaujímavosti o psoch - psie zaujímavosti
100%
Náhľad

PREČO PES JEŽÍ SRSŤ?

Zježenie srsti spôsobujú jemné svaly tzv. vzpriamovače chlpov, ktoré sa upínajú k väčšine vlasových korienkov. Pes sa ježí, ak je mu zima, ale častejšie keď chce odradiť nepriateľa - snaží sa týmto spôsobom urobiť väčší.

PREČO PES POVEL RAZ VYKONÁ A INOKEDY NIE?

Nie je to preto, že by sa mu raz chcelo a inokedy zase nie. Príčina tkvie v zafarbení hlasu, frekvencii a tónu. Pes nerozlišuje význam samotného slova; pes nevie, že SADNI a NA ZADOK je významovo rovnaká činnosť. Pre psa je dôležité „ako je povel vyslovený“ a pre majiteľov je dôležité, povedať povel vždy rovnako. Pre istotu sa často k slovu pridáva aj povel ruky, ktorý je nezameniteľný.

Pozn.: Pes je schopný zapamätať si a rozlíšiť až 5.000 pachov a nemenej toľko povelov.

 Prečo majú niektoré PLEMENÁ MIESTO SRSTI "dredy"?

„Dredy“ čiže plstnatá srsť je typická pre srsť niektorých pastierskych plemien. Najznámejší sú komondory. Úlohou týchto psov bolo strážiť stáda, ktoré museli často chrániť pred dravými predátormi ako sú vlci, líšky a pod. Komondor sa musel s týmito šelmami biť a plstnatá, špagátová srsť mu slúžila ako akési brnenie alebo ochranný štít, pred pohryznutím kože. (Bohužiaľ, komondor sa vďaka tejto minulosti, často ukazuje ako agresívny pes.)

PREČO SA NA SLEDOVANIE HODIA NIEKTORÉ PLEMENÁ VIAC A INÉ VÔBEC?

Stráženie je široký pojem a existuje tiež viac variantov vysvetlenia. Jeden zrejmá je, že malé a spoločenské plemená sa na stráženie nehodia práve kvôli svojmu vzrastu alebo veľmi láskavej povahe. Iné plemená sú napríklad vzrastom veľké, ale platí u nich, čím väčšie, tým maznavejšie. Toto sa týka napríklad impozantného anglického mastifa, ktorý je známy svojou nežnosťou a láskavosťou.
Pre stráženie sa hodia najmä plemená, u ktorých bola úmyselne šľachtená prirodzená bojazlivosť. Tieto psy sa nedajú podplatiť piškótou nieto vľúdnym slovom. Medzi najlepších strážcov patrí plemeno kaukazský pastiersky pes, ktorý všetko živé vrátane psov či ľudí bez výnimky pokojne aj zožerie. Je to plemeno, ktoré sa stáva často tvrdým orieškom aj pre skúsených chovateľov.

PREČO SÚ BOJOVÉ PSY BITKÁRI NA SMRŤ?

Bojové plemená majú potlačenú tzv. signalizáciu, ktorou psy dávajú najavo podriadený/ ústup v prípade napadnutia či nemohúcnosti. U ostatných plemien je obvyklé, že ak vznikne bitka, skôr alebo neskôr tiež skončí a víťaz odchádza. Bitku víťazný pes ukončil v okamihu, keď porazený začal signalizovať svoj ​​ústup. U bojových plemien bol tento inštinkt šľachtením potlačený, aby sa z nich stali spoľahliví bojovníci, ktorí neustúpia a bijú sa až do úplného konca. U týchto psov (napr. bandog, staford) je pravdepodobné napadnutie bezdôvodné a nemajúce živého konca. V drvivej väčšine nemožno u týchto psov inštinkt ovplyvniť výchovou, vždy si ponechajú vlastnosť biť sa bez varovania a bez signalizácie.

PREČO JE NIEKTORÝ PES SCHOPNÝ CVIČIŤ POD TLAKOM A INÝ SA POD NAPÄTÍM ZRÚTI?

Správny cvičiteľ nenúti žiadneho psa cvičiť pod tlakom. Odpoveď ale existuje. Rozlišujú sa plemená „ostré“ a „krehké“. Typickým ostrým plemenom je nemecký ovčiak, doberman, rotvajler apod., tieto psy majú veľmi odolnú povahu a len tak ich niečo nerozhodí. Medzi zástupcov krehkých plemien patria primitívne plemená, ako je sibírsky husky alebo basendži. Ak fyzicky potrestám dobermana, otrepe sa a za nedlho je schopný cvičiť ďalej a často s väčším nasadením (aj keď pod tlakom a zo strachu). Ak rovnako potrestám huskyho, uzavrie sa, zrúti a cvičiť na dobro prestane. S krehkými psami je preto nutné pracovať veľmi opatrne a obozretne s dôrazom na ich citlivú povahu.

 

prečítané: 21 399x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...