topovat ověřit
13.11.2014 / 02.08.2023

Psy vo filme: Lepšie to už nebude

  • Obsah filmu "Lepšie to už nebude"
100%
Náhľad

Pôvodný názov: As Good as It Gets
Žáner: Komédia/Dráma/Romantický
Réžia: James Lawrence Brooks
Hrajú: Jack Nicholson, Helen Hunt, Greg Kinnear, Cuba Gooding Jr., Skeet Ulrich, Yeardley Smith, Lupe Ontiveros, Shane Black, Shirley Knight, Jamie Kennedy, Jesse James a ďalšie.
Jazyk: angličtina (USA)
Dĺžka: 139 min
Premiéra: 17. decembra 1997

Obsah filmu

Hlavný hrdina filmu Melvin Udall (Jack Nicholson) dokáže na ženu patrične zapôsobiť. Ale len na papieri. Živí sa písaním ženských romantických príbehov a nejedno dievča dychtivo hltá žeravé riadky jeho kníh. Človek by si povedal, že ten, kto stojí za knihami plnými lásky a vášne, toho vie o citoch naozaj veľa. Lenže spisovateľ žijúci na Manhattane je v skutočnosti neznášanlivý frfloš bez štipky empatie, ktorému sa každý radšej vyhne širokým oblúkom.

A jemu to tak vyhovuje. Melvin nestojí o žiadnu spoločnosť. Na ľudí okolo seba pozerá povýšene s dešpektom. Sú pre neho ako otravný hmyz, ktorý ho viac či menej irituje všetkými možnými spôsobmi. Ak sa niekto priblíži nebezpečne na dosah a naivne prejaví snahu o zblíženie, má Melvin účinný obranný systém. Dokáže neomylne rozpoznať najväčšiu slabinu daného jednotlivca a neváha ju s gustom použiť vo forme verbálneho ataku najvyššieho kalibru.

Jack Nicholson ako Melvin Udall

Greg Kinnear stvárňuje homosexuálneho maliara Simona Bishopa Vďačným cieľom Melvinových nevhodných komentárov a urážok je aj jeho sused Simon Bishop (Greg Kinnear). Talentovaný maliar je homosexuál a Melvin toleranciou k akýmkoľvek menšinám práve dvakrát neoplýva. Simon mu obzvlášť nevyhovuje ešte z jedného špeciálneho dôvodu. Simon je pánom Verdella, bruselského grifónika, ktorého Melvin priamo nenávidí.

Verdellova zábavná postavička vyvoláva u väčšiny divákov úsmev na tvári hneď pri prvom objavení sa na scéne. Bohato osrstený, s kontrastným sfarbením srsti na tvári, ktorá vďaka kombinácii brady z rozježených chlpov a okrúhlych očičiek s dlhými riasami trochu pripomína roztomilú opičku. Je to pravý zástupca svojho plemena, bystrý a pritom nežný spoločník. Šticou sa Verdell trochu podobá svojmu pánovi, ktorý ho bezmedzne zbožňuje.

Belgický grifónik Verdell

Zatiaľ čo aj všetci ostatní vidia vo Verdellovi rozkošného malého psíka, pre Melvina je to diabolské stvorenie, ktoré spodobňuje dve veci, ktorých sa čudácky spisovateľ obáva najviac. Verdell je pre neho stelesnením chaosu a špiny. Objavuje sa často na chodbe domu, v ktorom Melvin so Simonom býva, a neváha označkovať každučký roh. Len pri tej predstave sa Melvinovi robí nevoľno.

Verdelli a Malvin Čistotou je totiž doslova posadnutý. Úzkostlivá hygiena je súčasťou pevnej schémy každodenných nevyhnutností, bez ktorých sa zásadne nezaobíde. Nič a nikto nesmie narušiť chorobný rytmus a poriadok, čo vyústilo v Melvinovu obsedantne kompulzívnu poruchu. Každé jeho počínanie má svoje pevné pravidlá. Spôsob, akým vstáva z postele, ktorou nohou vykročí prvýkrát po chodníku, na koľko západov zamkne dvere od bytu.

Zdá sa, že Melvinova ulita, pevne zocelená nutnou dávkou odstupu, nevrlosti a nevídaného puntičkárstva, je úplne nepriestrelná. Jedného dňa je Simon vo svojom byte brutálne napadnutý partiou narkomanov, ktorých pristihne pri krádeži. Jeho zranenia sú veľmi vážne a preto musí zostať v nemocnici. Verdell náhle ostane opustený. Simonov blízky priateľ Frank (Cuba Gooding, Jr.) ho bez zábran a zdvorilých otázok zveruje Melvinovi, bez ohľadu ne jeho dôrazne protesty. $ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

Melvin je spočiatku nepríčetný od zlosti a zároveň si zúfa. Je úplne vyvedený z konceptu. Jeho pokojná samota skončila. Bytom, ktorý bol pre neho doteraz bezpečnou oázou pokoja a neochvejného poriadku, náhle nervózne korzuje nepredvídateľná chlpatá guľa. Potenciálny nositeľ znečistenia rôzneho typu. Melvin by najradšej Verdella okamžite vyhodil. Jeho zmysel pre povinnosť mu to však nedovolí. O psíka sa začína neobratne a svojrázne starať.

Melvin v reštaurácii so servírkou Carol Connellyovou Hoci si to Melvin spočiatku ani vôbec nepripúšťa, čoskoro si Verdella značne obľúbi. V reštaurácii, kam sa chodí pravidelne stravovať, nebol ešte donedávna schopný zasadnúť na odlišné miesto, než na ktoré bol zvyknutý. Ak prišiel a „jeho“ miesto bolo obsadené niekým iným, bez okolkov hostí, ktorí mu stáli v ceste, nevyberavo vyhodil. Súžitie s Verdellom však pomaly a nenásilne mení Melvinove zažité a striktné rituály. V reštaurácii si teraz bez váhania presadne k inému stolu, len aby mal Verdella, čakajúceho vonku, bezpečne na dohľad.

Zatiaľ čo Melvin si zmeny vo svojom počínaní v zanietení pre Verdella ani nevšimne, jeho náhla flexibilita trochu zarazí tunajšiu servírku Carol Connellyová (Helen Hunt). Hoci Melvin ľudí k svojmu životu nepotrebuje a ich blízkosť je mu vyložene nepríjemná, táto žena je jednou z mála výnimiek, bez ktorých by sa Melvinov životný systém zrútil. Jedine Carol môže Melvina obsluhovať, pretože dokáže byť imúnna k jeho asociálnemu správaniu a on ju svojím spôsobom rešpektuje.

Verdell si obľúbil Malvína viac, ako Simona Simon je po dlhšej dobe prepustený z nemocnice a hoci nie je ešte ani schopný normálne chodiť, nemôže sa dočkať, až sa k nemu Verdell vráti. Lenže ten si medzitým starého hundroša od vedľa obľúbil natoľko, že sa k svojmu pôvodnému pánovi vracia len zdráhavo a neochotne, čo Simonovi trhá srdce na tisíc kúskov a dovršuje jeho momentálnu životnú krízu. Tiež Melvin je náhlou neprítomnosťou psíka zdeptaný natoľko, že ho to nečakane zaskočí.

Dosť skoro vyjde najavo, ako veľmi je pre Melvina nenahraditeľná Carol. Jedného dňa dorazí Melvin ako obvykle do reštaurácie. K jeho stolu prichádza miesto Carol iná servírka, z čoho je Melvin úplne znechutený. Vďaka jeho hrubosti je prudká nevôľa behom okamihu obojstranná, keď novú čašníčku hrubo uráža. Pohár trpezlivosti preteká aj pre vedúceho podniku a Melvin je okamžite z reštaurácie vykázaný, za nadšených ovácií všetkých ostatných stálych hostí.

Melvin sa bez váhania odhodláva k ráznemu činu. Musí zabezpečiť prítomnosť Carol v reštaurácii za každú cenu. Potom, čo sa od Carol dozvedá, že nemôže byť v práci kvôli chronickej chorobe svojho syna, zaisťuje chlapcovi obratom tú najlepšiu lekársku starostlivosť. To všetko iba preto, aby mohol ďalej nerušene chodiť do reštaurácie a byť obsluhovaný tak, ako je zvyknutý. Alebo je za tým ešte niečo iné? Carol je z toho zmätená a nevie, ako sa má k celej situácii postaviť.

Melvin, Simon a Carol v aute Nedlho po tejto udalosti Melvin súhlasí, že odvezie Simona, ktorý je vo finančnej núdzi a, ktorého poslednou nádejou je požiadať o peniaze rodičov, do Baltimoru. Melvin si vyhradzuje, že sa s nimi na cestu vydá aj Carol. Tá so zmiešanými pocitmi súhlasí. Trojica sa tak vydáva na výpravu plnú bizarných momentov. Hoci nikomu z nich neobvyklý výlet neprinesie to, čo od neho očakával, pre všetkých zúčastnených je odrazovým mostíkom k novej životnej etape ...

Môže sa zdať, že Verdell zohral v celom príbehu len malú, nepatrnú roličku. V druhej časti filmu už sa takmer neobjaví. Lenže keby nebolo Verdella, Melvin Udall by zrejme navždy zostal vo svojom uzavretom, osamotenom svete. Drobný psík bol onou nenápadnou, ale dostatočne pevnou spojkou medzi ním a Simonom, ktorý sa za Melvina prihováral u menej kompromisnej Carol. Bez nutnosti jediného slova otvoril Verdell svojou obyčajnou prítomnosťou Melvinovo srdce a začal jeho tŕnistú cestu k tomu stať sa dobrovoľne lepším človekom.

 

Natáčanie filmu

Aj keď je filmový Verdell iba jeden, v skutočnosti jeho postavu stvárnilo celkom šesť rôznych bruselských grifónikov: Billy, Debbie, Jill, Parfait, Timer a Sprout. Všetci účinkujúci psi museli vopred absolvovať špeciálny intenzívny tréning, ktorý trval celých pätnásť týždňov. Učili sa pri ňom zvláštne schopnosti a pôvabné triky, ktoré môžeme obdivovať vo filme, kde pôsobia úplne prirodzene.

Vo finálnej verzii snímky sa najviac objavuje sučka menom Jill, ktorá si priazeň hercov a neskôr aj filmových fanúšikov získala už svojím obyčajným pohľadom. Jill pochádzala z amerického Texasu a žila u trénerky Matildy de Cagno. Tá sa podieľala na spolupráci pri vzniku ďalších záberov a domov u nej našli tiež psí herci účinkujúci v úspešnom seriáli „Frasier“.

Po uvedení filmu „Lepšie to už nebude“ do kín bol zaznamenaný zvýšený záujem o zástupcov plemena bruselský grifón, ktoré do tej doby mnohí ľudia vôbec nepoznali. Bruselský grifón je ale aj naďalej pomerne vzácny, pretože toto plemeno sprevádzajú početné chovné problémy. Keby nebolo tohto problematického faktu, zrejme by sme po fenomenálnom úspechu snímky stretávali bruselského grifónka podstatne častejšie nielen na filmovom plátne.

prečítané: 14 210x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...