topovat ověřit
01.01.2015 / 05.06.2019

Najväčšie plemená

  • Najväčšie plemená psov: Anglický mastif, Anatolský pastiersky pes, Írsky vlkodav
80%
Náhľad

Väčšina obrích psích plemien má za sebou pestrú históriu dlhú viac ako dvetisíc rokov. Patria medzi úplne najstaršie plemená na svete. Psí velikáni boli vždy obdivovaní pre svoju majestátnosť a ohromnú silu. Tiež dnes vzbudzujú veľkú pozornosť a vyvolávajú senzáciu kamkoľvek prídu. Rozvážne kráčajúci obrovský pes je vždy sledovaný so zvedavosťou a záujmom. Ich mohutnosť a úctyhodná výška mnohých okoloidúcich jednoducho fascinuje. Malé deti si ich občas pletú s poníkmi a medveďmi.

Nadpriemerne urastené psy boli v minulosti používané na rôzne pracovné účely. Osvedčili sa ako pomocníci rybárov, pri love, strážení obydlia aj ako obetaví záchranári v horách. Veľakrát predstavovali vítanou pomoc pastierov oviec a dobytka a v tejto funkcii zotrvávajú v niektorých krajinách dodnes. Pastieri neboli schopní sami dostatočne účinne ochrániť svojich zverencov proti nebezpečenstvu v podobe lačných divokých šeliem. Z tohto dôvodu si zaobstaravali obzvlášť statných psov, ktorí obstáli aj v boji proti medveďovi.

U takmer všetkých psích plemien - a tie najväčšie z najväčších nevynímajúc - došlo v posledných desaťročiach k postupnej minimalizácii ich pôvodného pracovného využitia. Primárnym poslaním psa sa stala jeho spoločenská funkcia v úlohe domáceho maznáčika. To však psím gigantom príliš nenahráva. Veľa ľudí si volí za maznáčika psa, ktorého si môžu posadiť na kolená. Ak prahnú po väčšom spoločníkovi, volia medzi plemenami typu labradora, nemeckého ovčiaka či niektorého zo stredne veľkých stavačov.

Potreby, úskalia a vlastnosti veľkých plemien

Len málokto má optimálne podmienky na chov obrovského psa. Zvýšené nároky na priestor sú jedným z viacerých faktorov, ktoré stoja za skôr vzácnym výskytom veľkých psov. Nemecká doga zaberie predsa len trochu viac miesta ako čivava alebo bígel. Každý chovateľ výrazne veľkého psa musí v prvom rade počítať s povážlivo vysokými finančnými nákladmi nielen za psie krmivo, ktorého jeho pes zje denne enormné množstvo, ale taktiež za veterinárnu starostlivosť, ktorá sa u takého psa poriadne predraží.

Všeobecne známou skutočnosťou je, že sa zástupcovia veľkých psích plemien dožívajú v priemere o poznanie nižšieho veku než menšie psy. A lúčenie so psím kamarátom je vždy nadmieru smutná záležitosť. Obrí organizmus je navyše ľahkým cieľom pre niektoré závažné ochorenia. Kosti a kĺby, ktoré nesú naozajstný psí kolos sú veľmi citlivou oblasťou. V horúcich letných dňoch sú veľkí psi rizikovou skupinou, najmä tí obdarení bohatým osrstením, a musia im byť preto venované zvláštne ohľady.

Mnohé úskalia spojené s chovom “xxl plemien“ našťastie niektorých ľudí neodradia. Veľkého záväzku, ktorý na seba prinesením budúceho obrieho psa do svojho domova berú, takmer nikdy neľutujú. Tento druh psov totiž oplýva mnohými skvelými vlastnosťami, ktoré z nich robia výborných spoločníkov. Oproti zástupcom menších plemien majú psí giganti poväčšinou príjemne pokojnú povahu. Sú si dobre vedomí svojej sily a netrpia komplexmi menejcennosti. Chov týchto psov býva hlbokou láskou na celý život, pretože charizma gigantických plemien ďaleko prevyšuje veľkosť ich tela.

Obrie plemeno

Ktoré psie plemená patria k tým úplne najväčším zo všetkých? Náš stručný výber vás zoznámi s najpozoruhodnejšími z nich!

Anglický mastif 1. Anglický mastif

Anglický mastif patrí medzi bezkonkurenčne najväčšie psie plemená. Môže vážiť aj viac ako sto kilogramov a je nielen celkovo mohutný, ale aj značne vysoký. Toto starobylé plemeno má svoj pôvod pravdepodobne na ázijskom kontinente. Na území Veľkej Británie, kde bol vytvorený moderný štandard plemena, sa predchodcovia dnešného anglického mastifa objavili pred dvoma tisíckami rokov. V staroveku bol mastif vojnovým psom, ktorého si cenili aj rímske légie.

inzeráty, chovatelia

Anatolský pastiersky pes 2. Anatolský pastiersky pes

Zástupcovia tohto plemena síce nepatria väčšinou medzi úplne najťažších psov na svete, ich mohutný vzrast a predovšetkým výška im napriek tomu vyslúžili čestné miesto v našom rebríčku. Tento pes dorastá v kohútiku aj viac ako osemdesiat centimetrov. Do Turecka sa dostali predkovia anatolského pastierskeho psa už pri ťahaní seldžuckých Turkov. Ich úlohou zostáva dodnes ochrana ovčieho stáda pred vlkmi či medveďmi.

inzeráty, chovatelia

Írsky vlkodav 3. Írsky vlkodav

Írsky vlkodav je vzhľadovo mimoriadne výnimočný, zameniť ho možno snáď len s niečo menším škótskym jelením psom. Jedno z najvyšších plemien na svete nevyniká iba svojim zovňajškom, povahové vlastnosti robia z vlkodava perfektného spoločníka. Ako už názov plemena napovedá, pôvodne bol využívaný pri love vlkov. Údajne existuje písomný záznam o výskyte tohto plemena už zo 4. storočia, pričom k najväčšiemu rozmachu chovu írskeho vlkodava došlo v období od 12. do 16. storočia, kedy bol hojne vyvážaný do rôznych krajín.

inzeráty, chovatelia

Leonberger 4. Leonberger

Zatiaľ čo väčšina obrích psích plemien má veľmi starobylý pôvod, leonberger je v podstate dielom jedného storočia, jedného miesta a hlavne jedného muža. V 19. storočí započal mestský radca Essig z Leonbergu v Nemecku cielene šľachtiť psa, ktorý by vzhľadom verne pripomínal leva, vyobrazeného na mestskom znaku Leonbergu. Cielené kríženie pyrenejského horského psa, bernardína, novofundlandského psa a ďalších plemien prinieslo svoje ovocie v podobe krásneho psieho velikána so skvelými vlastnosťami.

inzeráty, chovatelia

Neapolský mastin 5. Neapolský mastin

Tiež tohto impozantného psa si, rovnako ako anglického mastifa, značne obľúbili starovekí Rimania. Práve oni doviezli prvé psy tohto typu z Ázie do Európy, kde ich rozšírili do mnohých navzájom vzdialených oblastí. Za európsku pravlasť neapolského mastina je pritom považovaná stredné Taliansko. Keby sa organizovala súťaž v slintaní pri konzumácii potravy, ašpiroval by tento pes s ťažkými pyskmi nepochybne na získanie prvenstva.

inzeráty, chovatelia

Nemecká doga

6. Nemecká doga

Hoci je nemecká doga oproti iným molosoidným plemenám celkovo menej ťažkopádna a hmotnostne ju občas predčia iní psi, vďaka svojej výške veľkostne triumfuje nad všetkými ostatnými plemenami. Niet divu, výška psa sa bežne pohybuje v rozmedzí 80 - 90 cm, a donedávna držal zástupca tohto plemena titul „najväčší pes sveta“ vďaka neuveriteľnej kohútikovej výške 112 cm. V anglosaskom svete sa dodnes používa trochu zmätočné označenie „dánska doga“, hoci s Dánskom nie je tento pes nijako špeciálne spätý.

inzeráty, chovatelia

Novofundalský pes 7. Novofundlandský pes

Novofundlandský pes svojím zjavom pripomína huňatého medveďa. Predtým pomáhal dobromyseľný novofundlandský pes rybárom s vyťahovaním sietí z vody a s manipuláciou s ich loďkami. Láska k vode je pre neho príznačná. Na labkách má plávacie blany. Jeho uši už tak dobre pobytu vo vode bohužiaľ uspôsobené nie sú a pes trpí na zápaly zvukovodu. Aj keď je potrebné k jeho nárokom pripočítať tiež intenzívnu starostlivosť o srsť, láskavá povaha ho zaraďuje medzi obľúbená plemená. V roku 1960 bola vyčlenená čiernobiela varieta plemena a klasifikovaná ako samostatné plemeno menom Landseer.

inzeráty, chovatelia

Pyrenejský mastin 8. Pyrenejský mastin

Pozoruhodné plemeno obdarené hustou srsťou zaujme na prvý pohľad charakteristickým sfarbením na tvári. Pyrenejský mastin vzdialene pripomína známejšieho bernardína. Patrí k plemenám so starobylým pôvodom, ktorých korene možno dohľadať v Ázii. Najmä v minulosti strážili zástupcovia tohto spoľahlivého plemena početné stáda oviec v pyrenejskom podhorí pred hladnými vlkmi.

inzeráty, chovatelia

Bernardín 9. Svätobernardský pes

Svätobernardský pes alias bernardín je jednou z najväčších hviezd medzi psími gigantmi. Obrázok bernardína so súdkom tvrdého alkoholu na krku sa vybaví pri vyslovení jeho mena takmer každému. Pes, ktorého preslávila série filmových komédií „Beethoven“, slúžil po stáročia ako záchranár v mrazivých horách. Väčšinou bol nasadený tím viacerých jedincov, z ktorých traja zahrievali premrznutú osobu a snažili sa ju prebrať z bezvedomia olizovaním tváre, štvrtý pes bežal pre pomoc.

inzeráty, chovatelia

Španielsky mastin 10. Španielsky mastin

Ku svojej rodine dokáže byť španielsky mastin veľmi milý, cudzinca vníma naopak s veľkou rezervou až nepriateľsky, obzvlášť, ak je používaný ako strážny pes. Niektorým ľuďom môžu vadiť jeho sklony ku slintaniu, ktoré nemožno prehliadnuť. Pôvod španielskeho mastina je čiastočne zastretý tajomstvom, isté je, že ide o plemeno existujúce desiatky stáročia.

inzeráty, chovatelia

Tibetská doga 11. Tibetská doga

Odvážny pes majestátneho vzhľadu spomínaný už Aristotelom údajne pôsobí od pradávna ako ochranca svätýň v Tibete. Zároveň bol vždy ceneným pomocníkom pri strážení zvieracích stád v Himalájach. Niektorými bádateľmi je tibetská doga považovaná za prapredkov všetkých mastifov a horských psov. To by znamenalo, že stála pri zrode prevažnej časti obrích psích plemien.

inzeráty, chovatelia

Zaujímavosť na záver: Najväčší pes na svete podľa Guinnessovej knihy rekordov

Až donedávna bol držiteľom titulu „najvyšší žijúci pes sveta“ pes menom Zeus (výška v kohútiku 112 cm). Nemecká doga z Michiganu bola do Guinnessovej knihy rekordov zapísaná už v roku 2012, keď o pár centimetrov predčila doterajšieho rekordmana rovnakého plemena Great George (výška v kohútiku 110 cm). Prvú priečku tohto rebríčka drží toto plemeno relatívne dlho, takisto predchodcovia Great George boli nemecké dogy, konkrétne Titan (výška v kohútiku 107,3 ​​cm) a ešte predtým Gibson (výška v kohútiku 107 cm). V septembri 2014 doterajší rekordman Zeus zomrel a svet tak môže len napäto čakať na psa, ktorý sa mu svojím vzrastom vyrovná alebo ho dokonca predčí.

Najťažším psom na svete všetkých čias bol anglický mastif Zorba z Londýna. V deväťdesiatych rokoch bol držiteľom nielen titulu „najťažší pes sveta“ ale získal aj ďalší rekord čoby „najdlhší pes sveta“. V roku 1989 bola jeho telesná hmotnosť 156 kg a celková dĺžka tela predstavovala 251 cm. Jeho veľkosť sa teda dosť blížila rozmerom najväčšieho divého psa, ktorý kedy chodil po našej planéte. Kým Zorba žil pred dvoma desaťročiami, Epicyon Hayden sa vyskytoval na severoamerickom kontinente pred približne pätnástimi miliónmi rokov. Jeho váha sa pohybovala okolo 170 kg.

prečítané: 93 348x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...