topovat ověřit
17.03.2016 / 26.11.2019

Prepočet veku psa na roky ľudské

  • Ako vypočítame vek nášho psíka
100%
Náhľad

Ak vlastníte psa, určite ste sa už stretli s tvrdením, že ak vynásobíme vek psa siedmimi rokmi, získame prepočet na roky ľudské. Toto nie je až tak pravda. Vlastne pravda je, že celé je to oveľa komplikovanejšie.

Ak sa budeme snažiť prepočítavať biologický vek na skutočný kalendárny čas, doplatíme na jednu vec. A to je, že skutočný čas je definovaný, avšak biologické starnutie nie. Roky kalendárne nikdy nebudú zodpovedať veku „tela“ a to ani u ľudí. U psov je to ešte zložitejšie.

Po prvé, typ plemena výrazne ovplyvňuje, aké bude mať psík predispozície k ochoreniam. Veľké množstvo plemien má vyššiu pravdepodobnosť vzniku nádorov, srdcových ochorení, pľúcnych a kĺbových komplikácií. Každé plemeno má svoju vlastnú priemernú dĺžku života. Ak sa však budeme baviť rýdzo o priemernej dĺžke života, tam bude hrať hlavný faktor hmotnosť. Plemená malé, s nižšou hmotnosťou, sa dožívajú dlhšie ako plemená veľké. Napríklad jazvečíky sa dožívajú priemernú dĺžku života 15 - 16 rokov. To isté platí pre malých bradáčov. A napríklad u čivav je vekový rozptyl väčší, 12 - 18 rokov. Naopak väčšie plemená sa dožívajú kratšiu dĺžku života. Rotvajler priemerne 9 rokov, huskyzlatý retriever okolo 12 rokov. A všeobecne vzaté sa psy na svete dožívajú priemernú dĺžku 12 - 15 rokov. Faktor vplyvu plemena na zdravie sa podpisuje výrazne napríklad u anglického buldoga, ktorý sa dožíva 8 - 10 rokov a trpí často srdcovými a pľúcnymi ochoreniami.

Malý a velký pes

Urobiť teda naozaj presný prepočet psích rokov na ľudské naozaj nemožno. Musela by existovať tabuľka pre každé plemeno osobitne. Preto je lepšie rozdeliť psov na plemená malé, veľké a obrie. Oprieť sa môžeme o nasledujúce vzorčeky. Platí totiž, že každému psovi, bez ohľadu na plemeno, je v jednom roku jeho života približne 16 rokov ľudských. Potom pripočítavame 4, 5 alebo 7 rokov za každý ďalší dožitý rok, podľa veľkosti plemena.

  • 4 roky pripočítavame u malých plemien - jazvečíky, čivavy (a všeobecne psy do 14 kg)
  • 5 rokov pripočítavame u veľkých plemien - nemecký ovčiak, zlatý retriever
  • 7 rokov pripočítavame u obrích plemien - mastif, bernardín...
  • Takže pre 10 rokov starého jazvečíka bude platiť: (16 rokov za prvý rok + pripočítať 4 roky za každý ďalší) 16 + (9 x 4) = 52 rokov
  • Pre 10 rokov starého zlatého retrievera bude platiť: 16 + (9 x 5) = 61 rokov
  • Pre 10 rokov starého mastifa bude platiť: 16 + (9 x 7) = 79 rokov

Mastif

U krížencov je prepočet sťažený. Krížence majú dlhšiu priemernú dĺžku života. Preto stačí vypočítať štandardný prepočet a uvedomiť si, že kríženec žije priemerne dlhšie.

Viac relevantné je obyčajné rozdelenie do troch štádií psov podľa veku. Mladý pes 0 - 2 roky. Dospelý pes 2 - 8 rokov. Od ôsmich rokov možno už považovať psov za seniorov. Seniorov so všetkým. Niektorý psík bude aktívny aj naďalej, iný bude už pokojnejší a aj tá nálada sa môže zmeniť. Berme preto psíkov práve takých, akí sú. Oni majú svoj život, svoje starnutie, a aj keď prepočítame ich roky na naše, nikdy to nebude úplne zodpovedať človeku.

A len tak pre zaujímavosť, vedeli ste, že najstarším psom v histórii sa stal austrálsky dobytkársky pes, ktorý sa dožil 29 rokov? Volal sa Blue a svet opustil v roku 1939.

prečítané: 21 969x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...