topovat ověřit
19.11.2014 / 30.11.2014

Môžu psy vnímať nadprirodzeno?

  • Vnímajú psy javy z iného sveta? Spoznajú psy blízku smrť?
100%
Náhľad

Niektorí ľudia veria zásadne len tomu, čo je bezpečne vedecky dokázateľné. Ku všetkému mimo tento prísne overiteľný rámec faktov a udalostí sú nekompromisne skeptickí. Zastávajú názor, že v podstate všetko, či už to spočiatku môže vyzerať akokoľvek záhadne, má svoje logické vysvetlenie. Mnohý z nás, ale nie sú vo svojich postojoch tak striktní. Naopak, veľmi často veríme na javy z iného sveta. Domnievame sa, že dianie a priestor okolo nás, ktoré môžeme vnímať bežnými zmyslami, sú len čiastkovou časťou niečoho väčšieho, čo presahuje hranice nášho chápania.

V živote každého človeka sa niekedy prihodí niečo zvláštne a pozoruhodné. Sme svedkami či priamymi účastníkmi udalostí, ktoré si nedokážeme jasne a racionálne odôvodniť. Môže ísť o drobný čriepok z nášho každodenného života, alebo naopak situáciu, ktorá je absolútne mimoriadna a výnimočná. Často súvisí s niekým, kto je nám veľa blízky. V mnohých takýchto okamihoch hrajú hlavnú úlohu naši domáci miláčikovia. Zachovajú sa spôsobom, ktorý nás zarazí, prekvapí a dokonca až šokuje. Náš chlpáč totiž urobí niečo, čo si nedokážeme vyložiť, bez toho aby sme mu prisúdili schopnosť neobyčajnej intuície, telepatie či použitia akéhosi šiesteho zmyslu.

Smútiaci pes Najsilnejšie zážitky tohto typu, ktoré nás dokážu poriadne vyviesť z miery, sú tie, ktoré poznáme našťastie väčšinou len z rozprávania. Ide o príbehy psov, ktoré sú späté s úmrtím niekoho blízkeho. Bolo zaznamenané množstvo prípadov, kedy pes veľmi silno zareagoval na smrť svojho pána, nezávisle na tom, či sa nachádzal v jeho tesnej blízkosti, alebo snáď tisíce kilometrov ďaleko. Tradujú sa historky o psoch, ktorí v okamihu skonu milovaného pána prejavovali značný nepokoj, rozrušenie a nebolo ich možné upokojiť. Niektoré svedectvá hovoria o tom, že pes zomrel buď v rovnakú chvíľu alebo len o pár dní neskôr ako jeho práve pochovaný pán.

Zdanlivo nevysvetliteľné správanie psov v spojení so svetom mŕtvych je dozaista najtajomnejšou oblasťou, ktorá je ohľadom vierohodnosti psieho vnímania nadprirodzených javov hojne diskutovaná. Už pre svoj trochu strašidelný nádych. Okrem zreteľného chradnutia a úmrtia psa v dobe straty svojho pána existujú doklady o podivnom počínaní niekoľkých psov z jednej americkej domácnosti, ktorí sa denne chovali v istých chvíľach tak, ako keby bola ich majiteľka prítomná, a búrlivo ju vítali. Zarážajúce na tomto úkazu, potvrdenom početnými svedkami, bol jeden drobný detail. Chovateľka týchto psov nedávno zomrela. Aj tento prípad posilňuje vieru niektorých ľudí v schopnosť psov reagovať na prítomnosť duší zomrelých.

Aby sme poukázali na podivuhodné schopnosti psov, ktoré nemožno vedecky uspokojivo vysvetliť, nemusíme chodiť nijako ďaleko a pátrať po duchárskych príbehoch. Stačí sa zamerať na bežnú skúsenosť každého psíčkara. Všetci sme presvedčení o nadpriemerných kvalitách svojho psa. Nepochybujeme, že medzi nami dvoma je vytvorené silné puto. Niekedy nás napriek tomu prekvapí, nakoľko dokáže náš pes vycítiť naše mentálne a citové rozpoloženie. Navyše nezriedka spozná, čo plánujeme v najbližších minútach. Ako keby s našou mysľou dokázal nadviazať silné telepatické spojenie.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_200_200_GRAFICKYUkážkovým prípadom, v ktorom psi vykazujú zvláštne paranormálne zručnosti, ktoré sa priečia logickému rozuzleniu, je ich excelentná schopnosť predvídať so značným predstihom návrat svojho pána domov. Na tento zaujímavý fenomén sa zameral anglický biochemik Rupert Sheldrake, ktorý sa celosvetovo preslávil svojou kontroverznou teóriou morfickej rezonancie . Sheldrake sa dlhodobo venoval výskumu telepatie u domácich zvierat. Spomínanú situáciu, kedy pes upozorní zmenou svojho správania ostatných členov domácnosti na blížiaci sa príchod pána, podrobil Sheldrake podrobnému päťročnému skúmaniu.

Mnohé udalosti, hoci sa javia sprvu ako nevysvetliteľné, majú v skutočnosti úplne jednoduché a prozaické riešenie. Naši psi disponujú perfektne vyvinutými zmyslami, ktorými nás mnohonásobne prevyšujú. Dovedú zachytiť pachy a zvuky, ktoré ľudské vnímanie nie je schopné rozpoznať. Za určitých okolností je pre nás, ale z rôznych dôvodov príjemnejšie a atraktívnejšie prisúdiť príčinu určitých javov niečomu nadprirodzenému. Keď pes zaznamená skôr než človek blížiacu sa búrku či reaguje podivne v opustenom prekliatom dome, naskakuje nám v okamžiku husia koža a cítime prazvláštne šteklenie v žalúdku.

Dalo by sa namietať, že aj ono Sheldrakom vyzdvihované rozpoznanie budúceho príchodu pána domov je dielom perfektného pozorovacieho talentu psa a ukážkou jeho vycibrených zmyslov. Koniec koncov, pes je schopný si veľmi rýchlo zapamätať približnú dobu pravidelného príchodu svojho pána, spoznať už z diaľky zvuk aj farbu jeho automobilu a na relatívne veľkú vzdialenosť identifikovať pánov pach či počuť charakteristický zvuk jeho chôdze.

Psie strašidlo Tvrdý oriešok pre kritikov hypotéz o existencii šiesteho zmysle u psov predstavujú vierohodné záznamy o tom, že mnoho respondentov výskumu doložilo zreteľné psie upozornenie na pánov príchod v desiatkach situácií, ktoré sa vymykali akejkoľvek pravidelnosti alebo logike. Bola vykonaná dlhá séria experimentov, v rámci ktorých návrat pána psa domov prebiehal úplne neočakávane a iným spôsobom. Pes predsa neomylne reagoval. Niektorí psi dávali jasne najavo očakávanie pána v tak výraznom časovom predstihu, že nebolo nijako možné uspokojivo tento fakt vysvetliť použitím bežných psích piatich zmyslov ani za predpokladu ich absolútne najvyššej citlivosti.

Našim psím spoločníkom teda nie sú zrejme úplne cudzie veci medzi nebom a zemou, ktorých presné mechanizmy fungovania nám doposiaľ zostali skryté. Okrem toho bolo na základe výskumov českých vedcov, ktoré prebehli v poslednom čase a získali si pomerne veľkú pozornosť aj v zahraničí, dokázané, že sú psi schopní vnímať magnetické pole Zeme. Dozaista sa preto oplatí venovať tomu, čo sa nám mnohokrát bez úspechu snažia vysvetliť, veľkú pozornosť. Či ide o banalitu alebo niečo veľkolepé, to sa v drvivej väčšine prípadov nikdy nedozvieme. V každom prípade dokáže psia intuícia či ostré zmysly, ak chcete, človeka, ktorý im vie načúvať, pred mnohým ochrániť.

Máte nejaké skúsenosti s nevysvetliteľným chovaním vášho psa? Cíti váš pes zosnulého blízkeho? Čo zvláštne sa vám stalo? Podeľte sa o to s nami v diskusii nižšie.

prečítané: 17 815x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...