topovat ověřit
18.05.2014 / 31.05.2019

Prečo pes žerie trávu?

  • Pes žerie trávu, nedostatočná strava, nevoľnosť a žaludočné problémy
80%
Náhľad

Pes je do značnej miery pojedač všetkého, občas ho možno dokonca uvidieť, ako sa kŕmi trávou, čo môže mnohým ľuďom pripadať trochu nezvyčajné, vzhľadom k tomu, že je pes mäsožravec. Lenže opak je v tomto prípade pravdou. Niektorí psi sa pasú dokonca radi a môže to mať hneď niekoľko príčin.

Z hľadiska najrôznejších hypotéz, aj tých odborných, existujú zhruba tri varianty, prostredníctvom ktorých si možno vysvetliť, prečo psy žerú trávu.

Asi bude pršať

Prv než sa téme budeme venovať s ozajstnou vážnosťou, nemožno nespomenúť jednu z často vykladaných verzií. Tá hovorí, že psy okusujú trávu hlavne v období pred dažďom a búrkou. Je však otázne, do akej miery ide o pravdivé tvrdenie...

Záľuba v žuvaní trávy

Teraz už ale vážne. Jedna z hypotéz je, že tráva psom jednoducho chutí. Rovnako, ako si ľudia čas od času doprajú lahodný čerstvý šalát, aj psy môžu mať potrebu takejto stravy. A tráva je tou najdostupnejšou maškrtou, ktorá sa nachádza všade okolo nich.

Nie je preto nič neobvyklé, keď si pes čas od času oživí svoj domáci jedálniček a zakomponuje do neho aj trochu trávy. Niekedy môže zelené stonky iba trhať, žuť, ale neprehltnúť, skrátka vypĺňa svoj ​​voľný čas touto netypickou psou činnosťou.

Pes

Nedostatočná strava

Ďalšia z hypotéz hovorí, že pes pri pravidelnom žuvaní trpí nedostatkom živín a minerálov, ktoré nie sú obsiahnuté v jeho strave. Psie telo jednoducho vytuší absenciu niektorých látok, ktoré získava práve prostredníctvom pojedania trávy.

S týmto názorom sa stotožňuje aj veľa veterinárov, je však potrebné povedať, že len ťažko sa môže rozoznávať jedenie trávy z dôvodu záľuby alebo absencie prvkov v psej strave. Tiež psy s dobrou, kvalitnou a pestrou výživou môžu tráviť čas pasením sa na lúke.

Podľa tejto hypotézy sa pre nich tráva stáva ďalším a prínosným doplnkom jedálnička.

Australský ovčák

Pojedanie trávy kvôli nevoľnosti

Úplne rozdielne je pojedanie trávy z dôvodu nevoľnosti a žalúdočných problémov. Aj psy majú zažívacie a tráviace ťažkosti, s ktorými si nemôžu pomôcť tak, ako ľudia. Preto je možné čas od času uvidieť psa, ako dychtivo a rýchlo hltá jedno stebielko trávy za druhým, bez toho aby ho riadne prežul.

Práve dlhá tráva v krku a v bruchu psa spôsobuje dráždivé pocity, ktoré mu umožnia vyvrátiť objem svojho žalúdka von. Aj keď sa môže na prvý pohľad zdať, že so psom niečo je, nemusí to tak byť. V tomto prípade však treba zbystriť.

Vyššie popisované hltanie, ktoré je nasledované zvracaním, nemusí znamenať nič zlé, ak ide o občasnú záležitosť. Pokiaľ by k tomuto procesu, respektíve k pojedaniu trávy s následkom dávenia a zvracania dochádzalo veľmi často, je niečo zle. V taký moment je vhodné navštíviť veterinára a podniknúť preventívne vyšetrenie.

Pes

Bezpečné pojedanie trávy

Ako sami môžete tušiť, nemusí pojedanie trávy u psa znamenať okamžite nič zlé. Nemáte doma psa skríženého z ovcou alebo kozou. Ide o normálnu súčasť psieho života, dôležité je však strážiť pravidelnosť tohto konania a spôsobené následky v podobe zvracania, ktoré už je treba riešiť.

Pozor si dávajte aj na trávu, ktorú pes konzumuje. Sám od seba si prirodzene hľadá výživné a zdravé klasy, ktoré môžu byť ako dlhé, tak krátke. Pes ale nemusí rozoznať povrchové zloženie takejto zelene. Ak teda viete, že ide o chemicky ošetrený trávnik alebo miesto, kde sa chemikálie vyskytujú, radšej psa okríknite a vezmite ho pásť sa niekam inam.

Tráva plná hnojív a najrôznejších postrekov sa pre neho môže stať nepríjemnou a zdravie ohrozujúcou hrozbou.

Pes

prečítané: 49 785x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...