topovat ověřit
30.03.2015 / 04.06.2019

Spozná môj pes, že som tehotná?

  • Tehotenstvo so psom
100%
Náhľad

Tehotenstvo predstavuje výnimočnú a neopakovateľnú etapu v živote každej ženy. Mimoriadnosť tohto obdobia vycítia veľmi často aj naši psí spoločníci. Na tehotenstvo majiteľky reagujú rozličnými zmenami správania, ktorých rozsah a podoba sa líši v závislosti od povahy a vnímavosti daného psa. Boli zaznamenané mnohé prípady, keď sa pes začal náhle správať voči svojej chovateľke úplne odlišne ako doteraz. K tomuto obratu v zabehnutých vzorcoch správania psa došlo v prvých týždňoch tehotenstva ženy, kedy o ňom ona sama ešte nemala ani tušenie. Ako je niečo také možné?

Zatiaľ čo pre ľudské vnímanie sú primárne využívanými zmyslami zrak a sluch, najdôležitejší informačný kanál psa predstavuje jeho čuch. Na čuchové vnemy sa pes spolieha najviac, doslova nasáva dianie okolo seba svojimi citlivými nozdrami. Na základe čuchu identifikuje nielen ostatných psov a iné zvieratá, bezpečne vďaka nemu rozpozná taktiež rôzne osoby. Ľudskí členovia jeho svorky majú pre neho neopakovateľný pach, ktorý spozná počas okamihu. Už od raného tehotenstva prebiehajú v tele ženy búrlivé hormonálne zmeny, ktoré majú priamy vplyv na pachový profil, ktorým ju pes bežne identifikuje.

Senzitívnejší psi si teda môžu uvedomiť zvláštnosť momentálnej situácie od začiatku tehotenstva na základe pachových zmien. Takmer každý pes však tehotenstvo najbližšieho človeka zaregistruje skôr či neskôr pomocou zrakových vnemov a svojej majstrovskej schopnosti vnímať veľmi presne aj len nepatrnú odchýlku od doterajšieho denného režimu. Psy si zakladajú na každodenných rituáloch a zvyklostiach, majú neobyčajný dar rýchlo si zafixovať určitý režim. Čítajú v našich zažitých pohyboch a gestách ako v otvorenej knihe. Niet preto divu, že tehotná majiteľka ich prekvapuje svojimi novými plánovanými prapodivnými manierami.

Pes se spoléhá hlavně na čenich

Výkyvy v prechádzkovom režime, značné emocionálne napätie, dlhé ranné pobývanie v kúpeľni, opatrné pohyby či postupná premena siluety. To všetko pes na svojej majiteľke pozorne registruje. Cíti tú náhlu zmenu, zachytí dopodrobna každý plazivý príznak ďalšieho vychýlenia od normálu. Hoci veľmi bezpečne pozná, že sa niečo deje, podľa vedcov pes pravdepodobne nerozpozná presnú príčinu týchto behaviorálnych zvratov a fyzických odlišností. Nevie síce prečo to tak je, ale jeho životný rytmus je zrazu narušený, lebo odlišné správanie majiteľky má priamy vplyv na neho samotného. To u neho vyvoláva reakciu. Pes začína konať inak ako doteraz.

Nevieme doteraz presne, čo pes prežíva v prítomnosti tehotnej ženy. Či je v zajatí podivného zmätenia alebo inštinktívnej identifikácii niečoho skutočne pozoruhodného. Faktom je, že škála zaznamenaných typov správania, ktoré vykazujú psi v tejto životnej situácii, je veľmi široká. Svedectvo veľkého počtu tehotných žien však hovorí najčastejšie o troch druhoch zmien v správaní psa: Náhlej fyzickej obozretnosti psa vo vzťahu k tehotnej žene, jasných náznakoch zvýšenej ochrany jej osoby vo vzťahu k ostatným a opatrnému záujmu psa o jej brušnú oblasť v podobe líhania si do jeho blízkosti.

Veľa psov skrátka obľubuje búrlivé vítanie svojich majiteľov, ktoré radi spestrujú bujarými výskokmi na „svojich ľudí“, ktorým tak chcú byť čo najbližšie. Nezriedka psy od tejto zaužívanej praxe u tehotných žien sami od seba upúšťajú. Existuje rad psov, ktorí majú veľmi vyvinutý ochranársky inštinkt. V priebehu tehotenstva sa však o bezpečnosť svojej tehotnej majiteľky zasadzujú dôrazne aj psy, ktorým bolo toto správanie dovtedy pomerne cudzie. Mnoho psov odpočíva a spí, ak je im to tolerované, pri nohách svojej majiteľky. V jej tehotenstve sa začínajú presúvať k bruchu ženy, ako by chceli vyzvedať, čo je s vyvíjajúcim sa bábätkom nové.

Spolužitie so psom môže v tehotenstve prinášať veľa smiešnych aj dojemných momentov, pretože niektorí psi si voči tehotnej chovateľke náhle počínajú s nevídanou jemnosťou, zdržanlivosťou a až neohrabanosťou. Občas môžu byť nové črty správania naopak veľmi nežiaduce. Napríklad, ak sa pes snaží svoju vodkyňu ochrániť aj pred ostatnými členmi rodiny vrátane jej vlastného manžela, môže najmä u veľkých plemien vzniknúť problém. Navyše vnímavosť psov variuje od jedinca k jedincovi, a rozhodne neplatí, že by sa všetci psi s tehotenstvom svojej majiteľky zákonite upokojili.

Těhotenství se psem

Istá skupina psov nemusí tehotenstvo ženy a zmeny s ním súvisiace reflektovať v podstate vôbec. Správajú sa aj naďalej úplne ako doteraz, čo predstavuje v istých prípadoch ťažkosti, inokedy naopak úľavu. Chodenie von s niektorými psami sa môže v pokročilom stupni tehotenstva stať pre ženu vysoko rizikovým faktorom. Obzvlášť ak ide o divoké a silné psy, u ktorých bola navyše zanedbaná predchádzajúca výchova. Určitým psom nový stav a zmeny vo zvyklostiach majiteľky prinášajú akurát bezbrehý pocit neistoty, ktorý môže podnietiť všemožné formy negatívneho správania.

Je potrebné si vždy uvedomiť, že tehotenstvo je pre psa rovnako prelomovým obdobím ako pre nás. Pes potrebuje byť pevne ubezpečený, že jeho pozícia nie je ohrozená a drobné posuny v harmonograme neznamenajú pre jeho budúcnosť nič fatálne. Treba mu vysielať jasné signály o tom, že je všetko v absolútnom poriadku. Pes má schopnosť veľmi dobre vycítiť naše mentálne rozpoloženie, pretože ho navyše dávame najavo svojím vonkajším správaním. Hoci sa v tehotenstve všetko točí okolo očakávaného bábätka, nesmie byť náš pes napriek tomu zatlačený príliš do pozadia. Musí byť neoddeliteľnou súčasťou nášho života ako doteraz. Len tak pripravíme dobrý základ pre skvelý budúci vzťah novo narodeného dieťaťa a psa.

prečítané: 38 124x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...