topovat ověřit
12.06.2014 / 15.08.2014

Psie parazity - časť druhá

  • Vnútorné parazity, škrkavky, pásomnica, machovec psí, odčervovanie psov
100%
Náhľad

V minulom diele sme sa venovali vonkajším psím parazitom,  teda  takým, ktoré prebývajú hlavne v srsti a  na  koži  psa, kde  mu  môžu  spôsobovať  najrôznejšie  problémy.  Dnes  sa  na  túto  ťažkosť  zameriame z odvrátenej,  respektíve  opačnej  strany.  Našou  témou  budú  psie parazity vnútorné.  Tie,  ktoré  sa vyskytujú priamo v tele a organizme konkrétneho živočícha.

V tomto smere je možné parazity rozdeľovať na dve skupiny, ktoré sa objavujú najčastejšie.

  • Červy oblé - škrkavky
  • Červy ploché - pásomnica

Poďme sa teraz zamerať na oba druhy. Nakoniec uvedieme aj zmienku o tom, ako sa týmto ochoreniam vyhýbať.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_300_250_TEXT

Škrkavky

Ich hlavnou domovinou je predovšetkým tenké črevo, kde roznášajú nielen infekciu, ale prijímajú veľké množstvo živín z potravy psa, čo sa prejavuje na jeho zdraví. Ide o červy, ktoré dosahujú dĺžku 7cm až  15cm.  Dospelý  jedinec  takého  parazita  produkuje  ďalšie  vajíčka,  ktoré  vychádzajú  prostredníctvom exkrementov a môžu spôsobovať nákazu ostatných živočíchov, ale aj ľudí, ak sa nedbá na dôležité hygienické návyky.

Okrem čriev môžu škrkavky napádať aj iné psie orgány. Sú to napríklad pľúca, ale aj nenarodené šteniatka, mliečne žľazy a tkanivá. Veľmi nebezpečné môže byť upchávanie čriev.

Ochorenie  škrkavkami  sa  na  psovi  prejavuje  hlavne  jeho  nízkou  váhou,  pozvoľnejším  rastom, častým dávením a kašľaním alebo matnou a nekvalitnou srsťou. Pri nákaze človeka sú napádané orgány, ako  obličky, oči, pľúca, pečeň  a  ďalšie.  Pri  podcenení  psieho  parazita  môže  ísť  o  ochorenie človeka s príznakmi prejavujúcimi sa až niekoľko rokov.

Pásomnica

Najznámejším zástupcom plochých červov je pásomnica, ktorá sa do tela psa môže dostať predovšetkým požraním malých vajíčok či baktérií alebo prehltnutím obyčajnej blchy.

Vývoj pásomnice je potom pomerne rýchly. Jej dlhé a ploché telo prijíma veľa živín z tela zvieraťa a spôsobuje mu črevné problémy a úbytok váhy aj cez dostatočný príjem potravy. Keď sa proti pásomnici  nezasiahne odčervovaním  v samotných  začiatkoch,  môže  parazit  negatívne  pôsobiť  nielen na črevá, ale aj na ďalšie životne dôležité orgány,  v ktorých  spôsobuje  zápaly  a  vážne  ochorenia.  Na konečníku psa môžu byť viditeľné malé biele červy.

Pásomnica je nebezpečným parazitom aj pre človeka, do jeho tela sa dostane napríklad v okamihu, keď ho jeho psí miláčik oblizne. Najčastejšími príznakmi je žalúdočná a črevná nevoľnosť.

Machovec psí

Posledným a menej vyskytovaným psím parazitom je Machovec psí, ktorý  sa môže do  tela  živočícha dostať  prostredníctvom  kože.  Jeho  výskyt  je  skôr  vo  vlhšom  prostredí.  Prenositeľný  je  však  aj  na človeka, ktorému rovnako, ako psovi, spôsobuje bolestivé zanietenia pod kožou.

Machovec psí sám po niekoľkých týždňoch odumrie, možná je však rýchlejšia liečba za pomoci vhodných preparátov.

Nepodceňujte dôležité odčervovania všetkých psích plemien

Nakoniec  sa  dostávame  k tým  najzásadnejším  informáciám,  ktoré  predstavuje  prevencia.  Ak nechcete, aby sa váš pes nakazil týmito parazitmi alebo by ste s nimi radi a účinne bojovali, podstupujte so svojím psom pravidelné odčervovania.

Vzhľadom k tomu, že potrebné tablety dokážu zahubiť mnoho týchto červov na obdobie jedného dňa, je potrebné tento proces absolvovať viackrát v poriadku najmenej štrnásť dní, kedy máte istotu, že v tele psa sa už nenachádza žiadna vajíčka s nežiaducimi parazitmi.

Tu je malý návod k tomu, ako často očkovať psa v odlišnom veku.

  • Šteniatka - očkovanie už v štrnástich dňoch života a potom každých štrnásť dní do odstavenia
  • Dospelý pes - očkovať pravidelne v rozmedzí troch až šiestich mesiacov
  • Suka v gravidite - očkovanie vykonávať zhruba dva dni pred prvotným pripustením, ďalej v polovici gravidity, to je asi 42. deň a štrnásť dní po pôrode, ideálne so šteňatami

 

prečítané: 17 410x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...