topovat ověřit
23.06.2016 / 02.03.2019

Divoko žijúce psy

  • Menej známe divoké plemená
80%
Náhľad

Okrem známych a riadne domestikovaných plemien psov existujú aj tie menej známe, uznané aj neuznané FCI. Niektorí z týchto psov v dnešnej dobe stále obývajú divočinu, alebo žijú v zoologických záhradách.

Nižšie uvedené plemená sa nazývajú páriovia. Pôvod slova by sme hľadali v indickom jazyku a označovali sa tak tí, ktorí žili na okraji spoločnosti, čo v Indii znamenalo mimo kastový systém. Psi sídlili na okrajoch miest v blízkosti ľudských obydlí a živili sa odpadkami. S ľuďmi sa vzájomne tolerovali. V dnešnej dobe si pod týmto pojmom predstavíme divoko či polodivoko žijúce psy. Možno polemizovať o tom, či ide o psie plemená v pravom slova zmysle, alebo nie. Každopádne ide o starobylých psov a ich počiatky by sme hľadali veľmi hlboko v histórii.

Dingo (Canis dingo, Canis lupus dingo)

 Dingo je zrejme jedným z najznámejších divoko žijúcich psov. Obýva hlavne Austráliu a v Českej republike ho môžeme vidieť v plzenskej zoologickej záhrade, kde sa na konci roka 2013 narodili štyri šteňatá.

Veľkosť psov sa pohybuje od 48 do 68 cm a ich hmotnosť závisí od pohlavia, u sučiek je to od 9 do 16 kg a u psov 11 až 19 kg. Výnimkou nie sú ani väčší jedinci. Pohlavie nie je na prvý pohľad rozoznateľné, snáď len podľa veľkosti.

Hoci sú dingovia plachí a ľuďom sa vyhýbajú, tak najmä v Austrálii žijú aj domestikovaní psi a ich kríženci, ktorí sa vyskytujú blízko ľudských obydlí. Krv dingov by sme našli v plemene austrálskeho dobytkárskeho psa, pri ktorého šľachtení boli títo divokí psi využití.

Zaujímavosťou je, že v Austrálii postavili plot proti dingom (dingo fence). Bol vybudovaný, aby zabránil šíreniu králičieho moru. Až v 20. storočí začal slúžiť ako ochrana pred dingami. Ide o najdlhší plot na svete, meria takmer 3 500 míľ (vyše 5 600 km) a od zvyšku Austrálie oddeľuje juhovýchodnú časť ostrova.

Dingo

Novoguinejský spievajúci pes (Canis dingo hallstromi)

Ide o psa, ktorý pochádza z ostrova Papua Nová Guinea, ako je z jeho názvu zrejmé. V dnešnej dobe je to veľmi silno ohrozený druh. Vo voľnej prírode žije okolo 1000 jedincov, v zajatí a medzi chovateľmi sa hovorí asi o 200 psoch.

 Názov dostal podľa oblasti, z ktorej pochádza. Spievajúci sa mu hovorí kvôli zvuku, ktorý vydáva, nie je to klasické vytie, ale je podobný jódlovaniu a vo zvieracej ríši sa prirovnáva k hlasu keporkakov. Hmotnosť sa pohybuje medzi 9 - 14 kg a výška v kohútiku v rozmedzí 39 až 46 cm.

Keporkak - označovaný ako vráskavec dlhoplutvý

Ak chcete toto plemeno vidieť na vlastné oči, tak stačí navštíviť Zlín. V Českej republike žije pár novoguinejských spievajúcich psov v zlínskej zoologickej záhrade, kam boli privezení v roku 2011. Ide o jedinú zoo v Českej republike, ktorá tieto vzácne exempláre chová.

Existujú tiež chovatelia, ktorí vlastnia novoguinejských psov a chovajú ich doma.

Karolínsky pes (americký dingo)

V dnešnej dobe žije karolínsky pes polodivoko na juhovýchode USA v Južnej Karolíne. Čo sa týka vzhľadu tak predstavitelia tohto „plemena“ sú veľmi podobní austrálskemu dingovi. Veľkosť sa pohybuje od 45 do 60 cm a hmotnosť okolo 15 až 20 kg.

Karolínsky pes môže byť aj domácim miláčikom, ale za predpokladu veľmi dôkladnej socializácie od útleho veku.

Kanaánsky pes

Od predchádzajúcich psov sa kanaánsky líši tým, že je uznaný Medzinárodnou kynologickou federáciou a môžete ho teda chovať ako bežné plemená s preukazom pôvodu. Ide o riadne psie plemeno, o čom možno u predošlých psov polemizovať. V Českej republike boli zatiaľ odchované dva vrhy tohto starodávneho plemena a evidovaných je viac ako desať jedincov.

Kanaánsky pes pochádza z Izraela, patronát nad ním drží Veľká Británia. Výška sa u plemena pohybuje medzi 50 až 60 cm a hmotnosť v rozmedzí 18 - 25 kg. Aj dnes žijú títo psi divokým spôsobom života (ako páriovia), a to v oblasti svojho pôvodu.

Kanaánsky pes

prečítané: 9 228x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...