topovat ověřit
14.01.2016 / 10.06.2019

Rozdiel medzi buldogom a kontinentálnym buldogom

  • Ako rozoznáme anglického buldoga od toho kontinentálneho?
80%
Náhľad

Rozdiel medzi oboma plemenami si môžeme všimnúť hneď v ich uznaní FCI. Anglický buldog je klasifikovaný do skupiny II. pinče, bradáče, plemená molosoidné a švajčiarske salašnícke psy. Kontinentálny buldog patrí zatiaľ k neuznaným plemenám.

Anglický buldog


Anglický buldog Prvé zmienky o buldogovi siahajú do roku 1630, ale psy tohto typu existovali oveľa skôr, a to už v staroveku. Plemeno pochádza z Veľkej Británie a predtým sa používalo k býčím a medvedím zápasom, čo bola forma zábavy vtedajšej šľachty. Neskôr boli buldogy vystavené aj psím zápasom. V roku 1835 došlo k zákazu týchto aktivít a o zachovaní plemena sa zaslúžili chovatelia, ktorí buldoga vyšľachtili do dnešnej podoby. Prešiel zmenou povahy aj vzhľadu a na výstave sa prvýkrát objavil v roku 1860.


Buldog patrí k stredným plemenám, jeho váha sa má v dospelosti pohybovať okolo 23 kg u sučiek a 25 kg u psov. Telo je zavalité a malo by byť dobre svalnaté. Hrudník je široký a predné končatiny sa nachádzajú ďaleko od seba. Zadné končatiny sú bližšie pri sebe a dlhšie ako predné, preto sú bedrá o niečo vyššie.

Tvár sa vyznačuje ovisnutými pyskami, ktoré po stranách prekrývajú zuby. Spodná čeľusť je predsunutá pred hornú, ktorá je mierne zdvihnutá nahor.

Hoci jeho vzhľad môže klamať, tak je veľmi láskavý, ale ostražitý. Hodí sa do rodiny aj k deťom. Je výborným spoločníkom.

Anglický buldog

Kontinentálny buldog

Imelda Angehrn O nové plemeno sa na začiatku 21. storočia zaslúžila švajčiarska chovateľka Imelda Angehrnová, ktorá skrížila anglického a staroanglického buldoga. Jej hlavnou myšlienkou bolo zlepšenie zdravotného stavu anglických buldogov prostredníctvom selekcie jedincov, ale zistila, že ak bude chcieť svoj cieľ dosiahnuť, tak musí dôjsť ku kríženiu.

V roku 2004 bol vo Švajčiarsku založený prvý klub, ktorý zastrešuje chov kontinentálneho buldoga. Dôležitým dátumom je 14. 1. 2011, to boli švajčiarskej kynologickej organizácii (SKG) odovzdané dokumenty na uznanie kontinentálneho buldoga FCI. V súčasnej dobe čaká plemeno na predbežné uznanie. Potom by sa malo zaradiť po boku anglického buldoga do FCI skupiny II.

Kontinentálny buldog sa dá na prvý pohľad rozoznať od anglického podľa vzhľadu. Končatiny majú správne uhlenie a hrudník nie je tak široký. Celkovo pôsobia psy atletickým dojmom. Hmotnosť sa pohybuje medzi 22 až 30 kg. Výška sučiek je od 40 do 44 cm a výška psov od 42 do 46 cm. Kontinentálny buldog je vyšší ako anglický.

Rozdielov si môžeme všimnúť aj na hlave, kontinentálny buldog má dlhšiu nosovú časť a stredný predhryz. Vyznačuje sa tichým dýchaním aj pri výkone aktivity.

Líši sa od svojho predka aj v povahových črtách a zdraví. Je to skvelý rodinný pes, ktorý sa hodí k deťom či ostatným psom. Nie je bojazlivý ani agresívny, ba naopak aj k cudzím ľuďom môže byť priateľský. Bez problémov sa s ním dá venovať aj niektorým kynologickým športom, keďže stavba jeho tela mu umožňuje lepšiu pohyblivosť. Je aj pomerne vytrvalý. Vrhy tohto plemena sú početnejšie a nedochádza k tak častým komplikáciám pri pôrodoch.

Obe plemená sú v Českej republike chované hneď niekoľkými chovateľskými stanicami. Chov anglického buldoga zaštíťuje Bulldog Club Czech republic a kontinentálny buldog patrí do Klubu chovateľov málopočetných plemien psov (KCHMPP).

Kontinentálny buldog

prečítané: 11 743x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...