topovat ověřit
16.06.2010 / 08.05.2014

HISTÓRIA RHODÉZSKYCH RIDGEBACKOV 3.časť

  • Rhódezsky ridgeback v ČR
80%
Náhľad

RHODÉZSKY RIDGEBACK V ČR

POČIATOK

Za počiatok chovu Rhodézskych ridgebackov (ďalej len RR) v Českej republike možno považovať import sučky menom Merigal's Eland, ktorá bola do vtedajšej Československej socialistickej republiky dovezená zo Švajčiarska (chovateľka Elizabeth Pestalozi) v auguste roku 1987.

Suku zakúpila chovateľská stanica ROPOTAMO, ktorej majiteľkou je pani Viktorinová, a možno ju teda považovať za zakladateľku chovu RR v vtedajšom Československu. Tento import nebol vôbec jednoduchý, pretože v tejto dobe vládol v bývalej republike totalitný režim, ktorý podobným záujmom, ako je chov psov neprial ani v najmenšom. Dodnes sa na tento import vo Švajčiarsku pozerá s nepochopením a to z jediného prostého dôvodu; terajší majiteľ si pre šteňa neprišiel osobne, ale získal ho sprostredkovane. Je to však len dôkaz toho, že komunistický totalizmus sa dotýkal úplne všetkého; chovu psov nevynímajúc.

MERIGAL'S ELENDA & TORHUSETS TAN TALLY

Po vydarenom importe vznikol ďalší problém, a to bolo spojenie suky s nejakým vhodným partnerom, ktorý sa však opäť nachádzal za tzv. železnou oponou. Táto suka nebola totiž len prvá v Českej republike, ale bola tiež prvá v bývalom východnom bloku.

S menšou náhodou sa podarilo dohodnúť spojenie s dánskou chovateľkou Lone Lorenzen (chovateľská stanica Torhusets), ktorá sa zúčastnila jednej medzinárodnej výstavy psov v Brne a bola ochotná priviesť krycieho psa na pol cesty medzi svojím bydliskom a bydliskom majiteľky Eland, pani Viktorinovej. Tak došlo k historicky prvému vrhu RR v Českej republike zo spojenia Merigal's Elanda a Torhusets Tan Tally.

KLUB CHOVATEĽOV RHODÉZSKYCH RIDGEBACKOV BRNO

Z chovnej stanice Torhusets k nám bola v roku 1989 importovaná ďalšia suka, mala hnedý nos a volala sa Peacock Rose.

Vzhľadom k tomu, že plemeno nebolo v našej krajine dostatočne známe, nedošlo k jeho okamžitej popularite. Ako sa zdá, obľúbenosť ridgebackov vznikala veľmi pomaly, ale o to rýchlejšie sa presadila po tom, keď sa kynologická verejnosť v našej krajine oboznámila s mimoriadnymi vlastnosťami RR.

Po založení chovu vznikla ďalšia úloha; zhromaždiť nových majiteľov RR a založiť klub. V tomto prípade sa tak stalo 21. 4. 1990. Klub má názov Klub chovateľov Rhodézskych ridgebackov Brno a z jeho pôvodných zakladateľov sú dodnes niektorí v jeho vedení.

V názve klubu sa objavuje meno mesta, v ktorom bol klub založený. Brno má totiž, čo sa kynológie týka, veľmi bohatú históriu. Konajú sa tu na miestnom výstavisku už viac ako 30 rokov medzinárodne výstavy, posledných päť rokov sú tu dvakrát ročne a v rokoch 1965 a 1990 tu boli výstavy svetové.

Klub chovateľov Rhodézskych ridgebackov Brno založilo sedem ľudí a v dnešnej dobe má už necelých 300 členov. Klub vyvíja pomerne bohatú činnosť. Dvakrát v roku vykonáva tzv. bonitáciu, čo je špeciálny posudok psa, na ktorého základe je určitému jedincovi umožnené zapojiť sa do chovu. Táto podmienka bola od roku 1994 rozšírená o povinnosť preukázať sa rtg. snímkou na dyspláziu bedrových kĺbov. Klub takisto organizuje dvakrát ročne klubovú výstavu s ocenením CAC a vydáva 3x až 4x ročne klubového spravodajcu, v ktorom informuje svojich členov o klubových, ale aj mimoklubových činnosti rôznych chovateľov.

Prvá klubová výstava sa konala v roku 1991 a zúčastnilo sa jej jedenásť ridgebackov. Dnes sa číslo približuje k stovke psov a s každým rokom sa zvyšuje.

Klub je členom českej národnej kynologickej organizácie (ČMKU - Českomoravská kynologická únia), ktorá je priamym členom FCI. Česká kynológia veľmi utrpela rozdelením pôvodnej Československej federatívnej republiky a dosť ťažkopádne sa vrátila, tam kam svojimi kynologickými výsledkami nesporne patrí.

Medzi klubové záležitosti patrí aj fakt, že bol v našej republike založený ešte jeden klub RR so sídlom v Prahe.

CHOVATEĽSKÁ STANICA ROPOTAMO ČIŽE ZAČIATOK RIDGEBACKOV U NÁS

Ako je vyššie uvedené, prvý vrh (A) bol odchovaný roku 1989 v chovnej stanici ROPOTAMO (majiteľka pani Viktorinová). Z tohto prvého vrhu bola založená ďalšia chovná stanica na suke Arwila Ropotamo, ktorá získala titul Interšampión.

Druhý vrh Elandy (B) bol menej početný, ale vznikla z neho ďalšie chovná stanica RHODONA (majiteľka pani Poláková).

Doteraz najúspešnejší vrh v ČR bol vrh (1992) Merigal's Elandy zo spojenia so psom Rivendell's Reinhold the Red z amerického chovu; pod písmenom D, z ktorého vzniklo niekoľko chovných staníc. Potomkovia z tohto vrhu sa stali platnými krycími psami a tiež veľmi úspešnými na výstavách aj mimo ČR.

Jedným z nich je napr. Dorian Ropotamo.

Dorian získal tituly Národný šampión Českej republiky, Rakúska, Poľska a titul Interšampión a tiež bol v týchto krajinách použitý k chovu.

Po vrhu D sa RR stal v ČR natoľko známym, že jeho populácia rýchlo stúpla a čísla jedincov aj chovateľských staníc sa neustále zvyšujú.

Neznámejšie chovné stanice v klube a ich majitelia:

ROPOTAMO - majiteľka Viktorinová Martina

RHODANA- majiteľka Poláková Marta

BOHEMIA CHECKO - majiteľka Městková Iveta

SATANELA - majiteľka Amasederová Sabina.

Do ČR sú priebežne importovaní ďalší jedinci RR zo všetkých kútov sveta a možno teda dúfať, že zdarne založený chov RR v ČR bude naďalej kvalitný a možno aj kvalitnejší ako doteraz.

Pokračovanie: HISTÓRIA RHODÉZSKYCH RIDGEBACKOV - Časť IV.    ZDE

 

prečítané: 10 903x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...