topovat ověřit

Poľské národné plemená psov

  • 5 poľských národných plemien
80%
Náhľad

Pre každú krajinu je typické niečo, čím je na svete známa. Nech už ide o pokrmy, historické pamiatky, zvieratá alebo iné veci. Mnoho krajín sa pýši národnými plemenami psov, ktoré sú väčšinou späté s históriou. Poľsko má päť národných psích plemien, do tejto skupiny patrí podhalanský ovčiak, poľský nížinný ovčiak, poľský durič, poľský ogar a poľský chrt, všetky sú uznané Medzinárodnou kynologickou federáciou.

Podhalanský ovčiak

Podhalanský ovčiakPredkovia týchto psov chránili stáda ešte v dobe pred naším letopočtom, do Európy sa dostali v 5. storočí s kočovnými kmeňmi. Psy sa chovali v horských oblastiach, kde pomáhali bačom. Plemeno, ako ho poznáme dnes, sa začalo formovať až v 20. storočí.

Podhalanský ovčiak pochádza z oblasti Poľských Tatier, a to konkrétne okolo mesta Zakopané. Okrem skvelého pastierskeho psa a ochrancu stád je to aj služobný pes. Je nezávislý a schopný sám konať, ale svojej rodinne je verný, a navyše má veľmi rád deti. S ostatnými zvieratami vychádza dobre, ale s inými psami sa veľmi nemusí. Typická je pre neho huňatá bielo sfarbená srsť.

Zaujímavé je, že v dnešnej dobe existujú tri podobné plemená – poľský podhalanský ovčiak, slovenský čuvač a maďarský kuvasz, všetky sú uznané Medzinárodnou kynologickou federáciou, ale v začiatkoch chovu bol problém s ich rozlišovaním, dokým neboli spísané jednoznačné štandardy.

Podhalanský ovčiak: inzeráty, stanica

Poľský nížinný ovčiak

Poľský nížinný ovčiakPsy podobného vzhľadu – dlhosrsté stredne veľké ovčiaky sa v poľských nížinách vyskytovali po stáročia. Do Európy sa opäť dostali pri sťahovaní národov, ktoré prebiehalo okolo 5. storočia nášho letopočtu. Väčšie chovateľské snahy začali po prvej svetovej vojne, ale pochopiteľne boli narušené druhou svetovou vojnou. I tak plemeno pretrvalo a v roku 1963 bolo uznané FCI.

Ide o priateľské plemeno, ktoré sa hodí do aktívnej rodiny. Je to skvelý pastier, ale v súčasnej dobe sa využíva väčšinou ako rodinný pes. Hodí sa na rôzne kynologické aktivity, vyskúšať môžete napr. agility i dogdancing. Potrebuje dostatok pohybu a zamestnania. Je inteligentný a má skvelú pamäť. Dlhá srsť vyžaduje pravidelné česanie, ale zase ho ochráni proti vonkajším vplyvom.

Má spoločných predkov s plemenami ako je komondor, puli alebo pumi. Je to skvelý stopár a miluje vodu, ďalšou jeho obľúbenou činnosťou je aportovanie.

Poľský nížinný ovčiak: inzeráty

Poľský durič

Poľský duričV Poľsku majú lovecké psy tradíciu a zmienky o duričoch a farbiaroch pochádzajú z 13. storočia. Boli to všestranní lovci, ktorí zvládli skoliť všetku zver. Chov predchádzal tvrdou selekciou, kedy vyberané boli len tie najlepšie jedince, ktoré mali skvelý lovecký pud a ďalšie schopnosti. Medzinárodnou kynologickou organizáciou bol uznaný v roku 2006.

Poľský durič je krátkosrsté plemeno, ktoré má tri možnosti sfarbenia – čiernu a hnedú s pálením alebo červenú. Je to ideálny parťák pre poľovníkov. Dobre sa ovláda aj cvičí. Je to pracovitý pes, ktorý potrebuje dostatok vyžitia. Dobre sa pohybuje, a to i v náročnejšom teréne, vďaka svojej strednej veľkosti je rýchly a svižný.

Hlavnou prácou poľského duriča je nájsť zver a hnať ju smerom k poľovníkovi, alebo ju do jeho príchodu zdržať na mieste. Zver skvele hlási, aby poľovník vedel, kam sa vydať. Hodí sa na lov diviakov, keďže si od nich dokáže udržať bezpečný odstup a ku zraneniu psa dochádza minimálne, čo je samozrejme veľmi žiaduce.

Poľský durič: inzeráty

Poľský ogar

Poľský ogarOgar je ďalšie poľské lovecké plemeno, ktoré sa môže pýšiť bohatou históriou. Prvé zmienky sú zaznamenané už v kronike z 11. storočia. Popis plemena bol potom prvýkrát spísaný v roku 1779. Uznanie Medzinárodnou kynologickou federáciou sa plemeno dočkalo v roku 1966.

Toto plemeno sa dobre cvičí a voči ľuďom je priateľské, rovnako tak k ostatným psom, s ktorými bude pri love ochotne spolupracovať. Má skvelý čuch, za čo vďačí bloodhoundovi, ktorý bol použitý pri šľachtení. Môže to byť aj skvelý rodinný pes, ale potrebuje dostatok pohybu. Sfarbenie je sedlové s pálením.

A v čom sa líši poľský ogar od poľského duriča? Ogar je väčší a menej svižný, pri love je aj pomalší. Navyše pre ogara je typické, že má zvláštny melodický štekot. Mimo Poľsko nie je ogar príliš rozšírený, ale na Slovensku existuje Klub chovateľov duričov.

Poľský ogar: inzeráty

Poľský chrt

Poľský chrtPoľsko sa môže pýšiť jedným chrtom. Zmienky o ňom pochádzajú z 13. storočia. S najväčšou pravdepodobnosťou boli jeho predkovia ázijské chrty, blízko by mal mať k saluki. Predtým slúžil na lov vysokej zveri, ale v dnešnej dobe je to spoločník. Uznaný bol v roku 2001, ale predchádzali tomu spory s Rusmi, ktorí majú podobné plemeno – hortaya borzaya, to avšak nie je zatiaľ FCI uznané.

Tento chrt je skvelým spoločníkom do rodiny, má rád deti a k celej rodine si vytvára puto. Výcvik je trochu zložitejší, pretože chrty sú pomerne samostatné. Ich poslušnosť nie je 100 %, a je potrebné s tým počítať. K cudzím ľuďom sa nehrnie, ani nemá rád ich dotyky. Potrebuje dostatok pohybu, ale pozor na púšťanie z vodidla na neoplotených pozemkoch, hneď ako uvidí zver, vydá sa za ňou a sebalepšie privolanie vám nepomôže.

Poľský chrt je jedným z najväčších zástupcov tejto skupiny, jeho kohútiková výška môže pri psoch dosahovať až 80 cm a u sučiek potom 75 cm. Oproti iným chrtom je viac mohutný a dobre osvalený, ale napriek tomu si zachováva chrtiu eleganciu a dôstojnosť.

Poľský chrt: inzeráty

Poľské národné plemená sú skvelé psy, ktoré sa môžu chváliť rozsiahlou históriou. Zaujalo vás niektoré z nich? Pozrite sa na zoznam chovateľských staníc, môžete sa nezáväzne zísť s chovateľom a o vybranom plemene zistiť viac.

prečítané: 4 452x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...