topovat ověřit

Dizajnové psy: kríženci alebo nové plemená?

  • Hybridné psy sa stávajú veľkou módou už aj u nás
80%
Náhľad

V dnešnej dobe sú veľmi moderní kríženci rôznych čistokrvných plemien. Tieto psy sa nazývajú hybridy alebo aj dizajnové psy. Existuje ich veľké množstvo a rozšírené sú najmä v Amerike. My sa zameriame na tie, s ktorými sa môžete stretnúť v Slovenskej republike.

Labradoodle

Tento pes vznikol krížením pudla a labradorského retrievera. Existujú dve variety, americký a austrálsky labradoodle. Austrálsky má vypracovaný svoj štandard a v Slovenskej republike sa jeho chovom zaoberá Snow Dragons Labradoodle Club, nie je však uznaný Medzinárodnou kynologickou federáciou (FCI). Vznik plemena motivovala snaha o vytvorenie vodiaceho psa, ktorý by bol vhodný pre alergikov. Plemeno si práve po pudloch nesie srsť, ktorá takmer nepĺzne a alergici ju znášajú veľmi dobre.

V súčasnej dobe je austrálsky labradoodle už považovaný za čistokrvné plemeno, hoci nie je uznaný FCI, uznávajú ho niektoré austrálske organizácie. Na rozdiel od neho je americký labradoodle chápaný ako hybridný pes, teda kríženec dvoch čistokrvných plemien.

Labradoodle

Goldendoodle

Krížením zlatého retrievera a kráľovského pudla došlo k vytvoreniu veľmi podobného psa, ako je labradoodle. Zástupcovia tohto hybridného psa pracujú ako asistenčné psy a majú výborné výsledky.

šteňa Goldendoodle

Morkie

Kríženec maltézskeho psíka a jorkšírskeho teriéra môže byť nazývaný aj ako yorktese. Čo sa týka veľkosti ide o malého psa s váhou od 2 do 5 kilogramov.

Cockapoo

Kríženie rôznych plemien s pudlami je veľmi obľúbené, čo dokazuje aj ďalší hybrid, cockapoo, ktorý vznikol spojením už zmieňovaného pudla a kokeršpaniela. Jeho váha sa pohybuje od 5 do 11 kilogramov a výška medzí 25 až 38 centimetrami.

Cockapoo

Maltipoo

Tento hybrid vznikol opäť krížením pudla (miniatúrneho alebo toy) a maltézskeho psíka. Je známy aj pod názvom moodle. Jeho váha sa pohybuje od 2 do 7 kilogramov a výška medzi 20 až 38 centimetrami.

Maltipoo

Puggle

Je veľmi roztomilý kríženec mopslíka a bígla. Prvého kríženca odchoval v 80. rokoch minulého storočia americký chovateľ Wallace Havens. Matkou vrhu býva sučka bígla, pretože u nich lepšie prebiehajú porody a otcom je mopslík.

Puggle šteňa

Chiweenie

Ide o kríženca čivavy a jazvečíka. Chiweenie je malý a veľmi populárny psík, jeho veľkosť sa pohybuje od 20 do 25 centimetrov a hmotnosť od 3,5 do 5,5 kilogramov. Zástupcom tohto „plemena“ je známy pes Tuna Melts My Heart, ktorý je v Slovenskej republike známy ako Štefan, vyzerá síce roztomilo, ale má výrazný predkus.

Yorkipoo

Ide o kríženca trpasličieho alebo toy pudla a jorkšírskeho teriéra. Veľkosť aj váha jedincov sa môže značne líšiť, rozmedzie je od 2 do 7 kilogramov.

Yorkipoo

Chorkie

Malé psy sa tešia veľkej obľube. Chorkie vznikol skrížením jorkšírskeho teriéra a čivavy v 90. rokoch minulého storočia, ide o jedného z najroztomilejších zástupcov dizajnových plemien. Hmotnosť dospelého jedinca sa pohybuje v rozmedzí 3,5 až 4,5 kilogramov.

Huskamute

Ide o kríženca aljašského malamuta a sibírskeho huskyho. Zámerom na vytvorenie hybrida bolo zlepšenie pracovných zručností.

Záverom

Žiadny z vyššie uvedených psov nie je uznaný Medzinárodnou kynologickou federáciou (FCI) ako riadne psie plemeno. Niektorí z krížencov majú vlastné chovateľské kluby väčšinou v Amerike a sú uznaní niektorými tamojšími organizáciami.

Na prvý pohľad je zreteľná obľúbenosť pudla pri krížení s ostatnými čistokrvnými plemenami. Vďaka štruktúre srsti je vhodný pre alergikov a túto vlastnosť odovzdáva aj svojim nečistokrvným potomkom.

Psie hybridy sú veľmi populárne najmä v Amerike, v Slovenskej republike je ich len zlomok. Kúpu dizajnového psa by ste mali dôkladne zvážiť a na prvom mieste si uvedomiť, že veľmi jednoducho tak môžete podporiť nejakého množiteľa. Takí ľudia totiž množia práve moderné plemená, po ktorých je dopyt. To, že tieto hybridy nie sú čistokrvné, im len uľahčuje cestu. V prípade takýchto psov sa môžu vyskytnúť rôzne choroby či genetické chyby.

prečítané: 34 439x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...