topovat ověřit
16.12.2014 / 23.10.2019

Najmenšie plemená

  • Zaujímavé informácie o najmenších a miniplemenách – čivava, yorkshire, papillon,...
80%
Náhľad

Sú veľmi malé, pre ich nápadný vzhľad ich však nemožno len tak ľahko prehliadnuť. Napriek fyzickej krehkosti oplývajú často veľkú srdnatosťou a odvahou. Niektoré z nich o sebe dávajú radi nahlas vedieť. Mnohé z nich sú ostrieľanými levmi prepychových salónov už po stáročia. Boli miláčikmi najurodzenejších osobností svojej doby, ale hocikedy zažili aj chudobné obdobie a biedu ulice. V súčasnosti majú milióny priaznivcov na celom svete. Zdá sa, že obrovská popularita najmenších plemien psov je úplne neotrasiteľná.

Zástupcovia miniatúrnych plemien boli v minulosti chovaní na panovníckych dvoroch. V modernej dobe predstavujú skvelých spoločníkov pre obyvateľov miest, ktorí si z praktických dôvodov nemôžu zaobstarať väčšieho psa. Pred stovkami až tisíckami rokov boli títo psí drobčekovia rozmaznávaní samotnými cisárovnami a kráľovnami. Dnes sú obdarovaní nemenšou priazňou od svojich milujúcich chovateľov, z ktorých veľkú časť opäť tvoria ženy, ktoré v miniatúrnom psíkovi nachádzajú bystrého, veselého a verného spoločníka.

Miniatúrna veľkosť týchto psíkov so sebou nesie mnohé pozitíva aj negatíva. Nesmiernou výhodou je ich nenáročnosť na priestor, vďaka ktorej je možné tento typ psov chovať ľahko aj v neveľkom byte a navyše je možné so sebou psa vziať takmer všade bez väčších ťažkostí. Nároky na fyzickú aktivitu bývajú u zástupcov najmenších plemien väčšinou o poznanie menšie ako u väčších psov. Napriek tomu v drvivej väčšine prípadov rozhodne nejde o rýdzo vankúšové psy, ako sa niektorí ľudia mylne domnievajú len na základe ich uhladeného vzhľadu.

Čivava

Hoci by sa mohlo zdať logické, že čím menší pes, tým menšia starostlivosť, opak býva pravdou. Malí psíci sú vo všeobecnosti veľmi energickí a vyžadujú od svojho majiteľa veľkú pozornosť. Miniatúrne plemená sú veľakrát obdarené prekrásnou srsťou, ktorá vyžaduje každodenné starostlivé kefovanie. Veľa majiteľov chová svojich psíkov so značným nasadením a vyžíva sa v nakupovaní rôznych módnych doplnkov a najnovších noviniek pre psov, ktoré sa hojne objavujú na pultoch obchodov so zvieracími potrebami.

Predtým boli psíci výrazne drobného vzrastu nezriedka považovaní za veľkú vzácnosť. Hodnota týchto psov bola nesmierne vysoká a cena sa pohybovala v závratných výškach. Ak chcel nejaký vládca alebo iná vysokopostavená osoba hlboko poctiť iného vladára či šľachtica, v niektorých prípadoch bol zvolený dar v podobe maličkého psieho spoločníka. Taká pozornosť spravidla zožala úspech a vyvolala nadšenie obdarovávanej strany. Nový vplyvný majiteľ psíka sa stal často nadšeným propagátorom daného plemena.

Pappilon

Aj dnes je obstaranie šteňaťa miniatúrneho plemena s preukazom pôvodu pomerne nákladnou záležitosťou. Dopyt po tomto type psa je však enormný a nie každý zo záujemcov má dostatok finančných prostriedkov na zakúpenie šteňaťa z registrovaného chovu, schváleného príslušným chovateľským klubom. Táto situácia nahráva veľkému množstvu neserióznych množiteľov, ktorí ponúkajú lacnejšie šteňatá z pochybných podmienok. Psy z množiarní môžu však disponovať dlhým radom závažných zdravotných neduhov.

Aktívne pôsobenie množiteľov poškodzuje v dlhodobom horizonte povesť celého plemena. Okamžitým odrazom ich podnikania sú tisíce nešťastných majiteľov, majúcich doma zdravotne postihnutého psa, ktorý sa vzhľadovo viac či menej odchyľuje od štandardnej podoby plemena, môže vykazovať rozličné nedostatky v správaní a inklinovať k množstvu ochorení. Praví zástupcovia miniatúrnych psích plemien sa pritom väčšinou dožívajú dosť vysokého veku. Môžu vo zvýšenej miere trpieť na problémy so zubným kameňom a luxáciou pately.

Špic

Okrem obdivovateľov miniatúrnych psíkov existuje aj skupina ľudí, ktorí majú k týmto psom naopak až averziu alebo nimi aspoň pohŕdajú. Majú pocit, že sa nejde o plnohodnotných psov vzhľadom na ich mini veľkosti, navyše hlasno kritizujú nevyrovnané a provokatívne správanie týchto psov voči ostatným psom alebo aj ľuďom. Určití chovatelia miniatúrnych psíkov oprávnené podklady pre tento negativizmus bohužiaľ podporujú úplným zanedbaním základného psieho výcviku a podcenením riadnej socializácie.

Je veľmi pravdepodobné, že obľúbenosť najmenších psích plemien bude aj naďalej strmo stúpať. Hoci vyzerajú títo psíci ako roztomilé plyšové hračky na maznanie, nie sú to žiadne hračky. Sú to psi so všetkým a mali by tak byť vnímaní aj vychovávaní. Prílišné rozmaznávanie a absolútne spoliehanie sa na ľahkú ovládateľnosť a jasnú silovú prevahu nad psíkom, ktorá vyrieši prípadnú problematickú situáciu, či už doma alebo vonku, je vždy na škodu samotného psa. Zodpovedný výber šteňaťa a starostlivá výchova sú tým najlepším v prospech týchto okúzľujúcich psíkov.

Ktoré miniatúrne psie plemená sú celosvetovo najznámejšie či patria medzi tie vôbec najzaujímavejšie? Ponúkame vám stručný výber zo širokej škály najobdivovanejších miniatúrnych psíkov!

Dlhosrstá čivava 1. Čivava

Väčšina ľudí si v spojitosti s absolútne najmenšími psími plemenami okamžite vybaví práve ostražitú čivavu. Mnohí zástupcovia tohto plemena skutočne patria medzi naozajstných psích trpaslíkov, ktorí vážia len niekoľko stoviek gramov. Celosvetovú masovú popularitu vreckového psíka s tajomnou minulosťou opradenou legendami podnietila aj rada celebrít, ktoré si čivavu vybrali za svojho psieho maznáčika.

inzeráty, chovatelia

Yorkshirský teriér 2. Yorkshirský teriér

Vedľa čivavy stojí na vrchole rebríčka najpopulárnejších mini psíkov yorkshirský teriér. Vzhľadovo mimoriadne krásny psík má dlhú srsť výnimočne vydarenej kombinácie farieb, ktorá nepĺzne. Povahou je to pravý teriér sršiaci energiou a nadmieru hravý, srdnatý psík. Pre svoj nádherný vzhľad je občas, rovnako ako ďalší malí psi, pasovaný do úlohy prehnane opatrovanej bábiky a nie sú dostatočne rozvíjané jeho povahové prednosti.

inzeráty, chovatelia

Nemecký špic 3. Nemecký trpasličí špic (pomeranian)

Tento perfektný strážca je stálicou medzi najobľúbenejšími miniatúrnymi psíkmi už pekných pár rokov. Značne uštekaný psík očaril aj vplyvnú kráľovnú Viktóriu, ktorá vraj prvého trpasličieho špica dostala darom v Taliansku. Dnes je možné väčšinou stretnúť oranžovo sfarbených jedincov, ktorí sa v minulosti nevyskytovali. Na prvý pohľad zaujme maličký živý psík úchvatnou srsťou, ktorá však vyžaduje pravidelnú starostlivosť.

inzeráty, chovatelia

Maltézsky psík 4. Maltézsky psík

Nepatrná veľkosť v spojení s čisto bielym sfarbením impozantne dlhej srsti vytvárajú z maltézskeho psíka žiarivú hviezdu v kategórii spoločenských plemien. Tento psík sa pýši starobylým pôvodom, bol chovaný už v starovekom Ríme. Maltézsky psík je charakteristický svojím ušľachtilým nesením hlavy a výraznými guľatými očami, ktorých pohľad si každého podmaní. Jemu príbuzní bolonský psík a bišónik sú napokon nemenej populárnymi plemenami.

inzeráty, chovatelia

Toy pudel 5. Toy pudel

Učenlivý pudel patrí medzi notoricky známe psie plemená a nie je zrejme potrebné ho nijako zvlášť predstavovať. Najmenší z pudlíkov bol vyšľachtený z väčších variet plemena až v priebehu 20. storočia. Vitálny pudlík sa dokáže naučiť veľa trikov a hoci rád holduje pohybu, je taktiež dosť prispôsobivý. Preto si ho obľúbili aj chovatelia staršieho veku.

inzeráty, chovatelia

Malý kontinentálny španiel (Papillon) 6. Papillon (Malý kontinentálny španiel)

Nápadný vzhľad tohto psa vždy priťahoval pozornosť. Poetické priezvisko „motýlik“ mu priniesli nápadné uši, ktoré pripomínajú vzdialene motýlie krídla. Medzi jeho predkov patrili zástupcovia severských špicovitých plemien. Hoci vyzerá papillon veľmi krehko, ide o činorodého a fyzicky zdatného psa, ktorý dobre obstojí aj na vidieku.

inzeráty, chovatelia

Ruský toy 7. Ruský toy

Ruský toy sa podobá papillonovi svojimi výraznými ušami. Vyskytuje sa v krátkosrstej aj dlhosrstej variete osrstenia. Celosvetová obľuba tohto u nás stále vzácneho psieho plemena pozvoľna stúpa a tento trend bude pravdepodobne pokračovať s nemenej vzostupnou tendenciou. Ruský toy je totiž psík ako stvorený pre život v mestskom byte. Vyznačuje sa príjemnou a veselou povahou.

inzeráty, chovatelia

Opičí pinč

8. Opičí pinč

Opičí pinč oplýva neuveriteľnou charizmou, vďaka ktorému s ním vymäkne aj ten najväčší negativista. Ako názov plemena napovedá, vzhľadovo trochu pripomína roztomilú a zvedavú opičku. Pôvodom je z Nemecka, kde je dnes tento pes s komickými fúzmi pomerne vzácny, rovnako ako v iných krajinách Európy. Najhojnejšie je zastúpený na severoamerickom kontinente.

inzeráty, chovatelia

Japonský španiel 9. Japonský španiel (japončík)

Podľa japonskej povesti aj zachovaných dokumentov sa prvé japonské španiele dostali do vlastníctva japonského cisára z Kórey. V Japonsku boli uctievaní a ospevovaní umelcami. Mohli byť chované exkluzívne len na cisárskom dvore. Do Európy boli títo psíci privezení v 17. storočí. Bohato osrstení exotickí psíci s typicky skrátenou a širokou čeľusťou majú nezávislú povahu, zároveň sú nezvyčajne fixovaní na svojho majiteľa.

inzeráty, chovatelia

Bruselský grifónik 10. Bruselský grifón

So svojou ježatou srsťou a nezameniteľným fúzmi na tvári je bruselský grifónik len ťažko prehliadnuteľný. Medzi jeho predkov patrí opičí pinč a mopslík, ktorí sa zaslúžili o svojrázny a roztopašný vzhľad grifóna. Tento nadšený psí pozorovateľ je skvelým spoločníkom do bytu, dokáže rozosmiať celú rodinu svojím obyčajným pohľadom.

inzeráty, chovatelia

Pražský krysařík 11. Pražský krysařík

Nemožno na tomto mieste nespomenúť miniatúrne plemeno, ktoré je zatiaľ vo svete síce vzácne, ale postupne si získava nadšených obdivovateľov v rôznych krajinách nielen v rámci chovateľských výstav. Ako názov napovedá, pražský krysařík bol vyšľachtený v Českej republike. V dávnych dobách bol chovaný na dvore českého kráľa. Aj keď ide o krehkého psíka, je vytrvalý a značne pohyblivý.

inzeráty, chovatelia

Zaujímavosť na záver: Najmenší pes na svete podľa Guinnessovej knihy rekordov

Držiteľom titulu „najmenší žijúci pes sveta“ je v súčasnej dobe čivava menom Miracle Milly. Na výšku meria tento psík menej ako desať centimetrov a jej majiteľkou je Vanesa Semlerová z Portorika. Chovateľka maličkú Miracle Milly starostlivo vypiplala, keď drobná sučka ešte ako šteňa nebola schopná prijímať potravu od matky. Okrem Miracle Milly chová Semlerová viac ako desať ďalších psov.

Najmenšie plemeno

Zdroj obrázkov: https://www.facebook.com/MiracleMilly

 

prečítané: 63 851x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...