topovat ověřit
01.04.2019 / 14.05.2019

Retrievery: skvelí spoločníci aj lovci

  • Retrievery: zlatý, labradorský, flat coated, curly coated, chesapeake bay, z Nového Škótska
80%
Náhľad

Šteniatka zlatých retrieverov a labradorov patria k tým najroztomilejším vôbec, ich nevinným výrazom sa ťažko odoláva. Mohli sme ich tiež vidieť v hlavných rolách v niekoľkých filmoch (Marley a ja, Buddy...), ale aké sú naozaj? A viete, že existuje omnoho viac plemien retrieverov? Aj keď vo filmoch sú hlavne rodinnými maznáčikmi, tak patria k loveckým plemenám.

Medzinárodná kynologická federácia ich radí do skupiny osem k sliedičom, retrieverom a vodným psom. Chovateľské záležitosti všetkých retrieverov združuje Slovenský retriever klub. Celkom je šesť plemien: zlatý a labradorský retriever, ďalej curly a flat coated retriever, chesapeake bay a nova Scotia duck tolling retriever.

Retrieveri: všestranné psy

Retrieveri boli pôvodne využívané hlavne pri love. Sú to skvelí prinášači, ich hlavnou úlohou je prinesenie zverov, ktoré poľovník uloví. Milujú vodu a veľmi radi plávajú, vďaka tomu sa hodia na prácu vo vode. Ich ďalšou úlohou je dohľadávka zverov.

Okrem lovu sa však osvedčili aj pri iných disciplínach, pre svoju priateľskú a veľmi pokojnú povahu sú to úžasní canisterapeuti, ale cvičia sa tiež ako vodiace psy pre nevidomých, pre ktorých sú nepredstaviteľnými pomocníkmi. Ďalej pôsobia ako záchranári, ale môžeme ich nájsť i v polícii.

Hlavne labrador a zlatý retriever sú ideálnymi rodinnými psami, milujú deti a majú s nimi svätú trpezlivosť, sú ľahko ovládateľné a veľmi milé. Ako sa vraví, neublížili by ani muche.

Zlatý retriever

Toto plemeno patrí celosvetovo k tým najobľúbenejším, pochádza z Veľkej Británie a typická je pre neho dlhšia ľahko zvlnená srsť v zlatej alebo krémovej farbe. Zlaťák miluje deti a bude sa s nimi neúnavne hrať, hodí sa do rodiny, kde bude mať výbeh na záhradu. Okrem jeho schopností upotrebiteľných v love je tiež skvelým asistenčným psom alebo canisterapeutom, ale venovať sa spoločne môžete aj iným kynologickým športom, zlatý retriever je veľmi nadaný.

A viete, že podľa vedcov patrí zlatý a labradorský retriever dokonca do prvej desiatky najinteligentnejších plemien na svete? V zozname ich nájdete po boku takých plemien ako je borderská kólia i nemecký ovčiak.

Zlatý retriever pri vode

Viac informácií o zlatom retrieverovi sa dozviete v našom atlase psov, psíkov na predaj nájdete tu, chovateľské stanice tu.

Labradorský retriever

Labrador pochádza z kanadského Newfoundlandu, kde pracovali ako pomocníci rybárov a námorníkov, ktorým z vody prinášali zastrelených vtákov. Neskôr boli dovezené do Anglicka. Labrador má krátku srsť v jednofarebnej čiernej, žltej alebo hnedej (pečeňovej) farbe. Toto plemeno je veľmi mierumilovné a hodí sa do rodiny. Potrebuje však dostatok pohybu, pretože inak má sklony k nadváhe

Poznáte film Marley a ja? V hlavnej role je okrem labradora tiež Jennifer Aniston a Owen Wilson a táto komédia prilákala do kín milióny psičkárov. Marleyho hralo dokonca 22 psov, z ktorých najmladší mal polroka a ten najstarší 14 rokov!

Labradorský retriever

Viac informácií o labradorskom retrieverovi sa dozviete v našom atlase psov, psíkov na predaj nájdete tu, chovateľské stanice tu.

Flat coated retriever

Flatík sa vyskytuje v čiernej či tmavohnedej farbe, jeho srsť je hladká, dlhá a vytvára práporce. Pochádza opäť z Anglicka. Ide o veľmi dobrosrdečného psa, ktorý má skvelé lovecké schopnosti. Bude výborným partnerom pre deti, dobre vychádza i s ostatnými maznáčikmi. Využitie nájde v mnohých kynologických športoch, niektorí flatíci sú dokonca záchranári a vyhľadávajú nezvestné osoby.

Flatík je zo skupiny zmienených retrieverov najväčší. Je zaujímavé, ako je vynechávaný a uprednostňovaní sú jeho „bratia“ zlatý a labradorský retriever. Flat je zo skupiny asi najštíhlejší a proti zlaťákovi je veľmi aktívny. Pokiaľ si myslíte, že sa líšia len farbou, tak ste na omyle.

Flat coated retriever

Viac informácií o Flat coated retrieverovi sa dozviete v našom atlase psov, psíkov na predaj nájdete tu, chovateľské stanice tu.

Curly coated retriever

Tento retriever už nie je tak známy a málokto vie, že vôbec také plemeno existuje. Jeho typickým rysom je čierna alebo tmavohnedá srsť stočená do malých kučierok, ktoré tesne priliehajú ku koži. Ide o najstaršieho zástupcu zo skupiny retrieverov a opäť pochádza z Veľkej Británie. Lovecky je to všestranne upotrebiteľný pes, ale nájde využitie aj v iných disciplínach.

Na prvý pohľad je zaujímavá srsť tohto plemena, ktorá je kučeravá rovnako ako napr. u pudla. Mohlo by sa preto zdať, že vyžaduje zvláštnu starostlivosť, ale opak je pravdou, kučeravý retriever, ako sa curlymu vraví, je v podstate bezúdržbový pes.

Curly coated retriever pri love

Psíky na predaj Curly coated retrievera nájdete tu, chovateľské stanice tu.

Chesapeake bay retriever

Ako jediný zo skupiny retrieverov pochádza z USA, konkrétne z oblasti Chesapeake Bay, kde slúžil na lov morských vtákov. Pracovať dokáže v nepriaznivých a mrazivých podmienkach. Má krátku a silnú srsť, farba býva hnedá v rôznych odtieňoch, ostricová alebo farba uschnutej trávy, aby čo najviac splynul s prostredím, v ktorom pracoval. V porovnaní s ostatnými retrievermi je samostatnejší. Má mnoho energie, ktorú je potrebné vybiť, a to najlepšie pri love.

U „česepíka“ presne poznáme rok vzniku plemena, a to nie je tak časté, väčšinou sú tieto informácie zastrené a môžeme sa len domnievať. Ide o rok 1807, keď pri Marylande stroskotali Angličania, posádku zachránila americká loď. Spolu s posádkou sa na loď dostali aj dve šteňatá St. John Dogs hnedé a čierne. Pomenované boli Canton a Sailor a obe sa dostali k americkým lovcom, ktorí ich ďalej krížili.

Chesapeake bay retriever

Psíky na predaj Chesapeake bay retrievera nájdete tu, chovateľské stanice tu.

Nova Scotia duck tolling retriever

Toller, ako sa mu tiež vraví, je najmenším zástupcom zo skupiny retrieverov a rovnako ako labrador pochádza z Kanady, konkrétne z oblasti Nového Škótska. Jeho hlavnou úlohou bolo vylákať kačky z úkrytu a odviesť ich pozornosť, aby ich mohol lovec zastreliť. Je veľmi hravý, rýchly a učenlivý, hodí sa pre agility, dog dancing i dog frisbee. Je to ideálny spoločník do rodiny, s deťmi aj ďalšími maznáčikmi vychádza dobre.

Zaujímavosťou je spôsob práce tohto plemena. Novoškótsky retriever má popis svojej práce už v názve – „kačky lákajúci retriever“. Láka kačky tým, že pobieha po brehu a jeho biele znaky sa odrážajú na vodnej hladine, to priťahuje kačky k brehu a sú potom lapené do siete.

Nova Scotia duck tolling retriever

Psíky na predaj retrievera z Nového Škótska nájdete tu, chovateľské stanice tu.

Ako ste sa mohli presvedčiť, retriever to nie je len labrador a zlaťák, ale ešte ďalšie štyri plemená. Zaujal vás niektorý z retrieverov natoľko, že uvažujete o jeho kúpe? Obráťte sa chovateľskú stanicu, kde vám isto radi poradia, čo všetko súžitie s retrieverom obsahuje.

prečítané: 9 033x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...