topovat ověřit
03.12.2010 / 08.05.2014

Psy vo filme: MARLEY A JA

  • Psy vo filme: MARLEY A JA
80%
Náhľad

Psy vo filme: MARLEY A JA
Pôvodný názov: Marley and me
Žáner: rodinný, komédia, romantický, dráma
Réžia: David Frankel
Hrajú: Owen Wilson, Jennifer Aniston, Alan Arkin, Kathleen Turner, Eric Dane, Haley Bennett, Haley Hudson, Nathan Gamble, Joyce Van Patten, Bryce Robinson, Clarke Peters
Jazyk: angličtina (USA)
Dĺžka: 111 min
Premiéra: 12. marca 2009

 Obsah filmu

Novomanželia Jenny a John Grogan sa odsťahujú na slnečnú Floridu a spoločne si zaobstarajú roztomilé šteniatko zlatého labradora Marleyho. Ako každé šteňa je aj Marley roztomilá guľočka, ktorá robí neplechu, hryzie pohovky, ničí drevené obloženia a robí mláčky po celom dome. Lenže, kto by sa na neho mohol hnevať?

 Z Marleyho sa však čoskoro stane takmer päťdesiatkilový neskrotný stroj nabitý neuveriteľným množstvom energie, ktorú treba vybiť. Marley stále trhá pohovky, ťahá na vodidlu, vyje pri búrke, trhá na kúsočky všetko, čo nájde, žerie kvety, pije vodu z toalety a naháňa poštárov.

Príbeh odráža spolužitie mladého páru so psom a zároveň sleduje vývoj ich vzťahu a cestu spoločným životom. Film je naplnený okamihmi nabitými šťastím i smútkom, odrážajúcich sa v náladách a zážitkoch, ktoré nastávajú pri zmene zamestnania alebo zakladaní vlastnej rodiny.

 Marley a ja nie je "psím príbehom" hoci to tak na prvý pohľad môže vyzerať. Vo svojej podstate je o obyčajnom živote, nástrahách a prekvapeniach a najmä o pocitoch, ktoré prežívame všetci.

Marley a jeho psia vlastnosť neriešiť minulosť ani budúcnosť všetkým denne pripomína, že život nie sú len starosti, ale hlavne ohromná zábava.

Natáčanie filmu

Film bol natočený podľa rovnomennej knihy Johna Grogan "Marley and me" v ktorej opísal 13 rokov svojho života s vlastnou rodinou a psom.

Pre natočenie filmu bolo použitých celkom 22 psov, ktorí Marleyho predstavovali počas jeho trinásťročného života. 11 z nich boli šteňatá, ktoré boli od seba staré iba niekoľko týždňov. Zvyšných 11 psov sa pohybovalo vo vekovom rozmedzí 6 mesiacov až 14 rokov.

 Všetkých psov mal na starosť Mark Forbes, ale aj on sám hovorí, že psov netrénoval. Podľa scenára sa točil skutočný rodinný život so skutočným "neposlušným" psom.

Režisér David Frankel sám nechcel na scéne naučené psie kusy a triky, ale psov takých, akí sú vo svojom jadre a podstate. Skúsenosti a roky praxe mu dali tiež na vedomie, že nepredvídateľné správanie psov je hocikedy zaujímavejšie mimo klapku a preto ich nechal natáčať aj na skúškach alebo počas prestávok.

Hlavného Marleyho predstavoval pes Clyde, ktorého správanie bolo predvídateľne nepredvídateľné, úplne rovnako ako u filmového Marleyho. Preto sa Clydom neskúšalo vôbec. "To je pes vycvičený na nepočúvanie," hovorí režisér, "bolo zaujímavé pozorovať ho pri práci. Zakaždým, keď sme ho natáčali, pridal do záberu niečo nečakane zábavné a živelné. "

 Rovnako ako kniha a život rodiny spisovateľa Johna Grogan sa aj príbeh odohráva na južnej Floride a v Pensylvánii. V týchto dvoch štátoch tiež prebiehalo natáčanie.

Rozrastajúca sa rodina Groganových bola nútená sťahovať sa do stále väčších domov, nakoniec sa usadili u Birmingham Township. Útulný dom na farme je odrazom toho, ako manželia a ich rodina počas filmu dospela.

Skutoční manželia Groganovci boli týmto domom natoľko očarení, že si zaobstarali takmer rovnaký. Paralela medzi filmovou rodinou a skutočnou rodinou Groganových tu však nekončí. Skutoční John a Jenny si vo filme zahrali úlohu účastníkov psieho výcviku. "Bolo to vtipný moment vidieť Jennifer a Owena, ako nás hrajú. Také malé pripomenutie, že sa ten film naozaj natáča, "hovorí John Grogan. "Že je to skutočne film o mne a Jenny."
 

prečítané: 12 587x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...