topovat ověřit
14.07.2010 / 08.05.2014

História rhodézskych ridgebackov - 4. časť

  • História rhodézskych ridgebackov - 4. časť
80%
Náhľad

LEGENDY O RIDGEBACKOVI

Prvý výskyt psov s ridge na chrbte je doložený na jaskynných maľbách v Egypte, kde sa pôvod týchto malieb odhaduje až na dobu okolo roku 3000 pred n. l., väčšina kresieb bola však nájdená v Južnej Afrike.

LEGENDA OD DOMORODCOV

Predok dnešných ridgebackov sa objavuje v mnohých domorodých legendách. Je medzi nimi jedna, ktorá hovorí o veštbe, ktorú vyriekol mesiac: „Pes roztrhá na kusy zajaca, pretože zajac spôsobil, že ľudia stratili možnosť byť nesmrteľnými.“ Iná povesť z  buše vysvetľuje, prečo dávajú lovci kosti z lopatky gazely z  dosahu svojich psov. Je to preto, že kedykoľvek sa psovi podarí ich ohrýzať, lovec už nemá úspech.

LEGENDA Z  KMEŇA LAMBA

Ľudia kmeňa Lamba (oblasť Bantu v severovýchodnej Rodézii a Belgickom Kongu) tiež rozprávajú o predkovi ridgebacka, pôvodnom psovi, ktorý sa objavuje v mnohých ľudových rozprávaniach. Rozpráva sa tu o podstate lovenia, o neustálom ohni, o ničím nevyvolanom štekotu, o túžbe po chýbajúcej pochvale. V niektorých psích povestiach ľudí kmeňa Lamba sa objavujú výhrady voči správaniu človeka, pretože pes je odvážnejší než človek. Jedno príslovie hovorí: „Poď späť, môj malý psík, loviť môžeš každý deň,“ čo, ako sa zdá, je to isté ako „zajtra bude lepšie“ alebo „nikto nevie, čo zajtrajšok prinesie.“

LEGENDA Z KMEŇA ZULU

Medzi ľuďmi kmeňa Zulu v južnej Afrike je láska k psom väčšia než láska rodičovská. Tak ako v európskych legendách býva pes proroctvom smrti, Zuluovia rozprávajú, ako pes, ktorý patril kráľovskému synovi, raz náhle zaspieval: „Spievaj so mnou, môj otče, o svojom jedinom synovi.“

Keď to ľudia počuli, vedeli, že je to smútočná pieseň a že kráľov mladý syn padol v boji.

Rozpráva sa aj o zvyku, kedy sa roztlčie kosť najstaršieho psa v dedine a urobí sa z nej liek. Šaman vykonáva tento obrad vtedy, keď v dedine prepukne epidémia, pretože ľudia veria, že keď postihnutý prehltne liek z posvätného psa, bude žiť tak dlho ako onen úctyhodný pes, ktorého kosti mu boli podané.

Pokračovanie: História rhodézskych ridgebackov - Časť V. -  ZDE

prečítané: 8 577x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...