topovat ověřit
17.04.2014 / 15.08.2014

Ako sa pripraviť na šteniatko? Čo všetko zabezpečiť a na čo nezabudnúť?

  • Ako sa pripraviť na šteniatko? Čo všetko zabezpečiť a na čo nezabudnúť?
80%
Náhľad

Zaobstarať si psa je pomerne radikálne rozhodnutie, ktoré je potrebné dôkladne premyslieť, pretože psí člen domácnosti nie je hračka ani vec, ktorú len tak ledabolo odložíte. Ak sa práve chystáte vyraziť k chovateľovi pre malé šteňa, len premyslené meno určite nie je všetkým, čo by ste mali mať.

Na príchod psieho jedinca do domácnosti sa musíte riadnym spôsobom informovať a nakúpiť množstvo nevyhnutných vecí, ktoré poslúžia pre jeho spokojný život a urýchlia tiež prvotnú aklimatizáciu.

Obetujte čas a finančné prostriedky

V prvom rade musíte byť ochotní psovi venovať to najdôležitejšie. Je to čas, ktorý potrebuje nielen pre každodenné venčenie, ale tiež k pravidelným hrám, ktoré spríjemňujú jeho život a prináša júmu adekvátnu radosť.

Okrem voľného času sú to tiež financie. Rovnako, ako vy každý deň jete a čas od času navštevujete lekára, vyžaduje tieto služby tiež pes. A treba podotknúť, že všetko niečo stojí. Pripravte sa preto minimálne na investície do stravy, maškŕt, hračiek a veterinárnych prehliadok, napríklad tých pravidelných, ktoré zahŕňajú očkovanie proti besnote a odčervovaniu.

$ADSENSE_DETAIL_CLANKY_728_90_TEXT_GRAFICKY

V tejto súvislosti si dopredu lokalizujte tiež vhodného veterinára, kam budete pravidelne dochádzať. Pre prípad akéhokoľvek úrazu sa oplatí mať doma aj psiu lekárničku, ktorá obsahuje špeciálnu pinzetu na kliešte, ktorá príde vhod hlavne v letnom období.

Vhodné kŕmenie

Aby váš pes po príchode do nového obydlia netrpel hladom, musíte mať nachystané správne krmivo, ideálne to, na ktoré bol zvyknutý od predchádzajúceho majiteľa, respektíve chovateľa. To je informácia, ktorú veľmi ľahko zistíte. Pokiaľ sa rozhodnete psa naučiť na inú či kvalitnejšiu stravu, počkajte, až sa v priebehu štrnástich dní dostatočne aklimatizuje a až potom začnite s pozvoľnou obmenou stravy.

V rámci kŕmenia je ideálna spomenúť nákup misiek, ktoré môžu byť vyrobené z najrôznejších materiálov.

 

  • Kov
  • Sklo alebo keramika
  • Plast

 

Je vhodné voliť samostatnú misku na vodu a na tuhú stravu, či už ide o granule alebo mäso z konzervy.

Pelech pre psa

Ak by sme v zozname psích potrieb pokračovali s určitou hierarchiou, je dôležitý aj pelech, ktorý predstavuje súkromné ​​útočisko. V jeho prípade je dobré dbať na pohodlie a dostatočnú veľkosť. Vzhľadom k tomu, že je jeho životnosť obmedzená predovšetkým rastom psa a náročným vystrájaním, je lepšie voliť lacnejší produkt. Kvalitný pelech kúpite psovi, až bude veľký, pokojný a vydrží mu veľa ďalších rokov.

Vyberať je možné z nespočetných výrobných materiálov, ako je plast, molitan, ratan, klietka alebo vankúše či matrace.

V závislosti na veľkosti psa by ste nemali zabúdať ani na prepravku, ak ide o plemeno menšieho vzrastu, ktorá sa vám hodí aj v budúcnosti pri preprave k veterinárovi či kamkoľvek inam.

Vodidlo, obojok a náhubok

S prepravou do určitej miery súvisia aj tri ďalšie potreby pre psov, ktoré však využijete až po nejakom čase, kedy bude šteňa dostatočne aklimatizované.

Je to v prvom rade obojok, ktorý by mal mať dostatočnú veľkosť. Vyrobený musí byť z príjemného materiálu, ktorý psa nebude akokoľvek obťažovať. Zaujímavý je napríklad kožený podšitý obojok alebo produkt zhotovený z nylonu. Občas je využívaný tiež doplnkový obojok, ktorý slúži ako odpudzovač bĺch, kliešťov a podobných škodcov.

Ak sa rozhodnete vyraziť so psom na prechádzku, určite potrebujete vodidlo. Odporúčané je zaobstarať si aspoň dve vodidla. Jedno kratšie do mestskej premávky, ktoré dosahuje maximálnu dĺžku 1,5 m a jedno dlhšie, ktoré využijete na voľnom priestranstve, ktorého dĺžka môže byť až 6m.

Na väčšine verejných priestorov alebo v dopravných prostriedkoch býva zvykom, že predovšetkým psy väčšej rasy musia mať náhubok cez ústa, aby nemohli ohrozovať okoloidúcich. Túto povinnosť možno riešiť buď prostredníctvom klasického drôteného košíka, alebo za pomoci textilného náhubku.

Psia známka

Zabúdať by ste samozrejme nemali ani na povinné prihlásenie psa na obecnom či mestskom úrade. Platiť potom budete ročné poplatky za psa a hlavne dostanete to podstatné, čím je identifikačná známka, ktorá slúži pri strate psa.

Využiť ostatne môžete aj čipovanie, ktoré je veľakrát vyžadované pri ceste do zahraničia.

Pomôcky pre starostlivosť o psa

Neoddeliteľnou súčasťou povinnej výbavy pre psa sú tiež nástroje, ktoré slúžia pre udržiavanie krásneho vzhľadu vášho psieho miláčika.

 

  • Psí šampón - Vyberajte iba šampóny určené pre psov, ktoré môžu navyše obsahovať látky hubiace napríklad kliešte alebo blchy.
  • Kefa a hrebeň - Rovnako, ako sa staráte vy o svoje vlasy, musíte sa starať aj o srsť svojho psa. Vhodné je zvoliť niekoľko kief alebo hrebeňov s odlišnou hustotou, ktoré nájdu svoje použitie minimálne v dobe pĺznutia.
  • Kliešte na pazúriky - Keď kvôli tomuto zákroku nechcete navštevovať veterinára, kúpte si špeciálne kliešte na pazúriky.
  • Roztok na čistenie uší - Čas od času je potrebné dezinfikovať psie uši a dostať z nich prebytočný maz, k čomu slúžia zodpovedajúce roztoky.

 

Psie hračky

V neposlednom rade nezabúdajte na jednu z veľmi dôležitých vecí, ktorú tvoria hračky pre psov. Voľte iba vhodné produkty, ktoré môžu byť textilné, gumové, žuvacie či akékoľvek iné, ale hlavne bezpečné.

Také výrobky, ktoré nemôže pes zožrať a spôsobiť si nepríjemné zdravotné ťažkosti. Medzi obľúbené hračky patria gumová kosť, loptičky, bravčové sušené ucho, lano, prírodná koža alebo kus zamotanej látky. Nápaditosti sa v tomto smere medze dozaista nekladú, teda môžete napríklad lano zavesiť ku stropu a zabaviť tak psa na veľmi dlhú dobu.

V každom prípade sú lepšie hračky pevné, ktoré sa nedrobia, netrhajú a nespôsobujú neporiadok. S určitou pravidelnosťou by ste mali vykonávať aj ich rozmnožovanie alebo obmenu, aby mal pes stále niečo nové.

Dokonalé psie zázemie

Ak chcete svojmu zaobstaranému psovi zabezpečiť dostatočne kvalitný a spokojný život, nepodceňujte všetky vyššie uvedené informácie, s ktorými vás bude psí maznáčik doslova milovať.

 

prečítané: 11 799x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...