topovat ověřit
19.02.2016 / 10.06.2019

Čo je to Boo?

  • Boo nie je plemeno, Boo je populárny strih
100%
Náhľad

Ako Boo je často chybne označované plemeno pomeranian, pretože ľudia si ho dávajú do súvislosti so slávnym psíkom s roztomilým strihom, ktorý sa volá Boo. Ako je to s týmto „pojmom“ v skutočnosti?

Boo: najroztomilejší pes na svete

 Tento prívlastok získal pomeranian menom Boo, ktorý bol po celom tele ostrihaný nakrátko a srsť na hlave okolo tváre bola ponechaná dlhšia a zastrihnutá do pravidelného tvaru. Boo sa narodil 16. 3. 2006 a žije so svojou majiteľkou v americkom San Franciscu. Má svoje internetové stránky a dokonca aj stránku na Facebooku, ktorú sleduje už viac ako 17 miliónov ľudí. Ak vás Boo oslovil, tak si môžete kúpiť jeho plyšového dvojníka, knihu o ňom alebo tričko či iné predmety s potlačou psíka.

psík Boo

Boo: strih nakrátko

Druhou možnosťou, kedy možno správne použiť označenie Boo, je, ak budete hovoriť o špeciálnom strihu pomeraniana. Ako už jeho názov napovedá, ide o strih podľa slávneho psíka Boo, s ktorým ste sa mohli zoznámiť o odsek vyššie.

 Srsť pomeraniana sa skladá z dvoch častí: krycej srsti a podsady. Srsť nemá „pomík“ len na okrasu, táto štruktúra zaisťuje jej skvelé vlastnosti. Krycia vrchná časť chráni pred vlhkom a podsada zase pred zimou, takže neostrihaného pomeraniana nemusíte v zimných mesiacoch obliekať, na zahriatie by mu mala postačiť jeho srsť. Naopak, keď je vonku teplo, tak srsť udržuje psíka v chlade a nepustí mu k telu horúci letný vzduch.

Pomeranian

V okamihu, keď svojho pomeraniana ostrihate v štýle Boo, zničíte prirodzenú (dvojitú) štruktúru srsti, narušíte jej termoregulačné schopnosti a prirobíte si viac starostí so starostlivosťou o srsť. Ak budete chcieť, aby psík s Boo strihom vyzeral stále ako našuchorený plyšák (rovnako ako boo na fotografiách), tak starostlivosti o srsť budete musieť venovať veľa času. Pri kontakte s vlhkým prostredím srsť zľahne, čo nevyzerá práve pôsobivo. Oholená či ostrihaná srsť môže začať pri nedostatočnej starostlivosti plstnatieť, má tendenciu sa zamotávať a jednoducho sa zašpiní.

 Keď psíka ostriháte alebo oholíte, tak si uvedomte, že táto zmena môže jeho srsť poškodiť už nastálo. Obnovenie srsti trvá pomerne dlho a nikdy už nemusí mať výstavnú kvalitu ako pred ostrihaním.

Boo strih je módnym výstrelkom, ktorý psíkovi neprináša nič užitočné, iba jeho majiteľa majú radosť z toho, že vyzerá ako plyšová hračka. Rozhodnutie o ostrihaní náležite zvážte. Inou kapitolou je výstavný strih pomeraniana, pri ktorom sa jemne zastrihujú konce srsti, aby jedinec pôsobil upraveným dojmom.

Na záver si zapamätajte, že Boo nie je psie plemeno (pokiaľ o ňom chcete v tejto súvislosti hovoriť, máte zrejme na mysli pomeraniana). Ide o meno slávneho psíka a strih, ktorý ním bol inšpirovaný, pretože sa stal jeho typickým znakom.

Oholený pomeranian

prečítané: 39 142x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

100%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...