topovat ověřit
18.09.2014 / 06.02.2020

Psy vo filme: Osem statočných

  • Osem statočných – nádherný dojemný film o sile severských plemien
80%
Náhľad

Pôvodný názov: Eight Below
Žáner: Dobrodružný / Rodinný / Drama / Romantický
Réžia: Frank Marshall
Hrajú: Paul Walker, Moon Bloodgood, Bruce Greenwood, Jason Biggs, August Schellenberg, Brenda Campbell, Gary Chalk, Wendy Crewsonová, Panou, Gerald Plunkett, Duncan Frazer
Jazyk: angličtina (USA)
Dĺžka: 120 min.
Premiéra: 17. februára 2006

Obsah filmu

Dej filmu nás zavádza na výskumnú stanicu na Antarktíde. Práve tu pracuje ako musher samorast Jerry (Paul Walker). Spolu so svojimi ôsmimi psami, ktoré miluje nadovšetko, sprevádza pri výskumných výpravách do terénu vedeckých pracovníkov a zabezpečuje ich bezpečný návrat domov. Prichádzajúci bádatelia sú takmer bez výnimky špičkou vo svojom odbore, ale bez skúseného Jerryho a jeho ôsmich psov by v drsnom a nemilosrdnom mrazivom prostredí sotva dokázali prežiť.

Každý z Jerryho psov je úplne jedinečnou osobnosťou. Vysoko inteligentná, pokojná a zároveň rozhodná vodkyňa svorky Maya; desaťročný Starý Jack; belostná Shorty; mladý Max v zácviku; po počiatočnej nevraživosti perfektne zohrané dvojčatá Dewey a Thruman; mohutní siláci Shadow a Buck. To sú hlavné postavy tejto snímky. Jerryho výnimočné záprahové psy. Prví šiesti menovaní psi sú zástupcovia gracilnejšieho a miernejšieho plemena sibírsky husky, Shadow a Buck sú o niečo väčší a správaním prudší aljašskí malamuti.

Aljašští malamuti z filmu "Osm statečných"

Na sklonku sezóny prichádza na výskumnú stanicu Davis McLaren (Bruce Greenwood), ktorého Jerry so psami cez svoje pochybnosti o bezpečnosť celého podniku sprevádza na neistú výpravu za kľúčovým článkom McLarenovho výskumu. Jerry dostáva vzápätí z ústredia správu o blížiacej sa silnej snehovej búrke a informuje McLarena o potrebe skorého návratu na stanicu. Honba za vedeckým úspechom však McLarena takmer zaslepuje, čo v kombinácii s neobratným správaním v antarktickej pustatine spôsobí, že sú nakoniec ohrozené životy oboch mužov aj psov. McLaren je vážne zranený a len vďaka obrovskému nasadeniu Jerryho psov sa podarí ho dostať späť na výskumnú stanicu.

Zdravotný stav McLarena je veľmi vážny, Jerry utrpel ťažké omrzliny a počasie sa rapídne zhoršuje. Je preto rozhodnuté o okamžitej evakuácii stanice. Kapacita lietadla, ale nie je dostatočná a Jerryho psy tak musia zostať na mieste. Silne rozrušený Jerry dostáva sľub od pilotky Katie (Moon Bloodgood), že sa pre psov čo najskôr vráti. Svoj zámer napriek danému slovu už, ale Katie neuskutoční. Z dôvodu extrémnej nepriazne počasia sú všetky lety do oblasti zrušené na celé nasledujúce týždne a mesiace. Nikto nedbá Jerryho naliehania ohľadom záchrany jeho psov.

Jerryho psy, ktoré ešte pred okamihom bežali ako o život, aby dostali Jerryho a McLarena čo najrýchlejšie do bezpečia, zostávajú zrazu bez vysvetlenia úplne opustené. Zmätené a vyčerpané psy sú vydané napospas svojmu osudu uprostred neľútostnej antarktickej zimy. A zatiaľ čo na Antarktíde bojujú o svoje holé prežitie, na druhej strane sveta je Jerry, ktorý je dennodenne priamo posadnutý jednou jedinou myšlienkou: Ako zachrániť oných osem statočných...

Mrazivé prostredie Antarktídy bolo aj doteraz ich denným chlebom, najvyššie fyzické nasadenie za ťažkých podmienok pre nich neznamená nič neobvyklé. Títo psi sú ukážkoví zástupcovia svojich plemien. Poctiví ťahúni, ktorí by sa, ako Jerry trefne hovorí, „ubehali k smrti“. Do svojej práce dávajú úplne všetko, svoju silu, intelekt aj nadšenie. Teraz sa ocitajú v úplne novej a neštandardnej situácii. Chýba ich vodca a ochranca v podobe Jerryho. Psy sú náhle bezprizorné, strácajú potrebné vedenie, istotu a bezpečie.

V nových podmienkach čaká psov obrovská výzva a boj o život na vlastnú päsť. Absencia Jerryho prináša frustráciu, zúfalstvo a letargiu, ale aj búrlivý vzdor a neochvejný odpor k pasívnemu poddaniu sa osudu. Každý zo psov sa so svojím novým údelom perie po svojom, v závislosti na ich povahe a fyzickej kondícii. Vôľa prežiť a odveké inštinkty sú hnacím motorom týchto antarktických psích stroskotancov.

Jerryho psom sa podarí zúročiť veľmi podstatný fakt. Návrat ku koreňom a k pôvodnému životu svorky uprostred divokej prírody im uľahčuje to, že sú zvyknutí sa pri práci navzájom dopĺňať a dohromady tvoria jeden dobre zohratý tím. Vzájomná spolupráca a kooperácia pre nich boli vždy nevyhnutnou nutnosťou. Chyba jedného ťažného psa znamená fatálne ohrozenie pre všetkých, o tom už sa títo psi v minulosti presvedčili na vlastnej koži. Zohratosť svorky a jej pevné zomknutie je hlavným predpokladom k úspešnému prežitiu.

Samotný jedinec tú neznamená takmer nič, ale v psej svorke tkvie silný potenciál. Táto skutočnosť sa nespočetnekrát potvrdí v kľúčových chvíľach, ku ktorým patrí obstaranie nevyhnutnej potravy a ochrana pred nebezpečnými predátormi. Každý zo psov pritom zohráva rolu zodpovedajúcu jeho schopnostiam. Taktickým vodcom a iniciátorom akcie je spravidla vodkyňa Maya, silnejší členovia svorky dokonajú dielo pomocou svojej rýchlosti a čeľustí. Všetci sa potom svorne delia o korisť s prihliadnutím k ich zásluhám.

Svorka má pre psov silne podporný psychologický efekt. V obklopení ostatných psov silnie nielen individuálna odvaha a odhodlanie k činu, ale dochádza aj k zmierneniu bolestných okamihov. Vo filme sme svedkami jedinečnej solidarity medzi psami navzájom. Pokiaľ je niektorý pes zranený, ostatné úprimne smútia a verne pri ňom zotrvávajú. V situácii, keď je vodkyňa svorky oslabená v dôsledku zranenia, jej ostatní prenechávajú potravu. Zároveň jej aj napriek jej momentálnej slabosti vyjadrujú pevnú podporu čo sa týka pozície vodcu svorky.

Film sa zameriava na verné zmapovanie osudu ľuďmi opustenej svorky psov v dlhodobom časovom horizonte. Dopodrobna odkrýva bezprostredné reakcie jednotlivých psích aktérov pod vplyvom dramaticky vyhrotených okolností. Táto snímka je fascinujúcou ukážkou fungovania sociálnych vzťahov naprieč svorkou, pohnutou výpoveďou o sile i slabinách psej duše a v neposlednom rade pompéznou oslavou nádhery plemien - sibírskeho huskyho a aljašského malamuta.

Osm statečných

Natáčanie filmu

V roku 1958 došlo v Japonsku k dramatickým udalostiam, ktoré inšpirovali vznik tohto filmu. Členovia japonskej vedeckej expedície boli nútení neočakávane nechať v nepriaznivých podmienkach osamotených celkom pätnásť psov. Na miesto, kde boli psy bez pomoci ponechané, sa ľudia dostali znova až po uplynutí predlhej doby jedného roka. Nájdení tu boli len dvaja preživší psi, fyzicky bolo potvrdené úmrtie siedmich psov, ostatní zmizli a už nikdy neboli nájdení.

Hoci je dej filmu situovaný do prostredia drsnej Antarktídy, natáčanie prebiehalo predovšetkým na území Kanady v oblasti severne od Vancouveru, ďalej potom na Špicbergoch a v Grónsku. Vzhľadom k lokácii deja filmu boli všetci členovia štábu v priebehu natáčania vystavení teplotám, ktoré klesali až na tridsať stupňov pod bodom mrazu, a to hlavne pri točení scén odohrávajúcich sa na ľadoborci na Špicbergoch.

Osm statečných psů

Výber a špeciálny výcvik psích účinkujúcich mala na starosti spoločnosť Birds and Animals Unlimited, ktorá sa dlhodobo zameriava na zabezpečenie profesionálne vycvičených zvieracích filmových talentov. Bolo vybraných niekoľko hlavných psích hercov a desiatky dablérov. Do hlavných úloh boli obsadení huskyovia Koda Bear (Maya), Apache (Starý Jack), Jasper (Shorty), DJ (Max), Floyd (Dewey), Sitka (Truman) a malamuti Noble (Shadow) a Dino (Buck).

Psí herci museli vykonať veľmi náročný všestranný výcvik, ktorý prebiehal niekoľko mesiacov. Následne priamo na pľaci každého z nich sprevádzali hneď dva ľudskí tréneri. Účinkujúci psi sa museli naučiť zvláštnym schopnostiam, ktoré sa vo filme objavujú, vrátane razantného odobrania vlastného obojku či adekvátnej reakcie na mechanizovaného leopardieho tuleňa.

Obrovský dôraz bol pritom kladený na výcvik verného emočného vyjadrovania prostredníctvom mimiky a pohybu celého tela psa. Tento dôležitý rys podoby stvárnenia celého príbehu zdôrazňoval najmä scenárista David DiGilio, ktorý dlhodobo študoval zákonitosti správanie psov a históriu vzájomného spolužitia psa s človekom. Psi stvárnili svoje filmové postavy skutočne dokonale a mnoho kritikov potom čo videli film sa vyjadrilo k ich hereckému výkonu s nesmiernym obdivom.

prečítané: 32 884x

Budeme radi, keď tento článok ohodnotíte :-)

80%

Čo Vás zaujalo? Chýba Vám tu niečo?
Napíšte komentár...